Mega Τest αυτονομίας για 20 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (Video)


To απόλυτο crash test για την αυτονομία των ηλεκτροκίνητων μοντέλων της ευρωπαϊκής αγοράς πραγματοποίησε η νορβηγική ομοσπονδία αυτοκινήτου υποβάλλοντας είκοσι αυτοκίνητα στις πλέον απαιτητικές δοκιμασίες.

  • 18/3/2020

Απαντήσεις που σχετίζονται με την πραγματική αυτονομία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων επιχειρεί να δώσει η νορβηγική ομοσπονδία αυτοκινήτου συγκεντρώνοντας 20 διαφορετικά μοντέλα σε μια δοκιμή που διεξήχθη κάτω από τις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Η δοκιμή εστίασε στην αυτονομία που προσφέρουν οι ηλεκτροκίνητες προτάσεις σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες όπως και στη διαδικασία της ταχυφόρτισης.

Τα 20 μοντέλα που συγκεντρώθηκαν είναι τα δημοφιλέστερα ηλεκτροκίνητα οχήματα της νορβηγικής αγοράς και οι δοκιμασίες πραγματοποιηθήκαν την ίδια ημέρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι συνθήκες θα είναι οι ίδιες.

Η διαδρομή που ακολούθησαν και τα 20 αυτοκίνητα περιελάμβανε αυτοκινητοδρόμους, επαρχιακούς δρόμους καθώς και κίνηση μέσα στην πόλη. Η θερμοκρασία στην αφετηρία της δοκιμής ήταν τρεις βαθμοί κελσίου και στον τελικό προορισμό -6 βαθμοί κελσίου. Τέλος η διαδικασία της ταχυφόρτισης πραγματοποιήθηκε με θερμοκρασία -2 βαθμών κελσίου.

 Ας περάσουμε, όμως, στα συμπεράσματα τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις σημαντικές ενεργειακές απώλειες που παρουσιάζουν οι ηλεκτροκίνητες προτάσεις σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Κατά μέσο όρο, η πραγματική αυτονομία των 20 οχημάτων σε σχέση με εκείνη που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές αποδείχθηκε 18,5% μικρότερη. Την καλύτερη «επίδοση» σημείωσε το Hyundai Kona καθώς απώλεσε μόλις το 9,5% της ονομαστικής αυτονομίας του, ενώ η χειρότερη επίδοση ανήκει στο Opel Ampera το οποίο έχασε το 29,81% της αυτονομίας που ανακοινώνει ο κατασκευαστής του.

Το Tesla Model S ήταν εκείνο με τη μεγαλύτερη πραγματική αυτονομία παρά το γεγονός ότι σε σχέση με την εργοστασιακή τιμή η διαφορά ήταν σημαντική ξεπερνώντας το 26,6%. Αντίστοιχη συμπεριφορά παρουσίασε και το Tesla Model 3 με απώλειες της τάξης του 28%.

Επιστρέφοντας στις ευχάριστες εκπλήξεις τις δοκιμασίες τα VW e-up! Και e-Golf απώλεσαν μόλις το 10% της ονομαστικής αυτονομίας του, ενώ πολύ κοντά στη συγκεκριμένη επίδοση κινήθηκε και το Hyundai Ioniq.

Στον τομέα της ταχυφόρτισης, πρωταθλητής αναδείχθηκε το Audi e-Tron 55 μια και η διαδικασία ανάκτησης του 80% της ενεργειακής χωρητικότητας των μπαταριών του ολοκληρώθηκε σε 27 λεπτά.