Μειώνονται οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Κίνα


Οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Κίνα παρουσιάζουν κάμψη για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια και η ανησυχία είναι έκδηλη.

  • 12/11/2018

Η αγορά καινούργιων αυτοκινήτων αυξάνεται συνεχώς για τριάντα συνεχόμενα χρόνια και σήμερα είναι με διαφορά η μεγαλύτερη παγκοσμίως, μιας και το 2009 ξεπέρασε σε μέγεθος αυτή των ΗΠΑ που μέχρι τότε ήταν στην πρώτη θέση.

Η συνεχόμενη αύξηση όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί και όπως δείχνουν οι στατιστικές οι πωλήσεις μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 11,7%. Αν συνεχιστεί η πτώση μπορεί να έχουν και την πρώτη κάμψη από το 1990.

Από τη  πλευρά της πάντως η Ένωση των Κινέζων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (China Association of Automobile Manufacturers- CAAM) είχε ανακοινώσει μια πρόβλεψή της για μια αύξηση της τάξης του 3%. Από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο πάντως πουλήθηκαν στη μεγάλη ασιατική χώρα 22,87 εκατομμύρια αυτοκίνητα, τιμή κατά 0,1% μικρότερη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Τον Οκτώβριο για παράδειγμα πουλήθηκαν 2,38 εκατομμύρια αυτοκίνητα, ενώ ήταν ο τέταρτος στη σειρά μήνας που εμφανίστηκε πτώση των πωλήσεων. Ταυτόχρονα ήταν και η μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί από το 2012.

«Η κατάσταση πράγματι δεν δείχνει καλή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Yale Zhang, επικεφαλής μιας εταιρείας συμβούλων στη Shanghai. Αφενός υπάρχει ένα ασταθές περιβάλλον που δεν ευνοεί τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων και αφετέρου με τις περσινές πωλήσεις η βάση της σύγκρισης έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα.