Μία σύντομη επίσκεψη στο «φανοποιείο» της Seat (video)


Μέσα από ένα βίντεο η Seat μας δείχνει την σύγχρονη μονάδα της στο εργοστάσιο της στο Martorell.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/4/2020

Μια από τις βασικές διαδικασίες στην γραμμή παραγωγής των αυτοκινήτων είναι η φάση της βαφής. Όπως θα δείτε στο βίντεο η Seat έχει την ιδέα να παραλληλίσει την όλη διαδικασία σαν να βρίσκεται κανείς σε ένα spa αφού οι θερμοκρασίες για περίπου μισή ώρα κυμαίνονται από τους 45 έως τους 180 βαθμούς Κελσίου. Και αφού το πλαίσιο συγκολληθεί μαζί με το αμάξωμα έρχεται η ώρα του… «solarium»!

Και αυτό επειδή μπαίνει σε ένα ειδικό φούρνο ώστε να ακολουθήσει το λουτρό εμβάπτισης και τα μέταλλα να αποκτήσουν την απαιτούμενη προστασία κατά της διάβρωσης. Στη συνέχεια έρχεται το στάδιο όπου τα ρομπότ θα αναλάβουν να ψεκάσουν με πολύ μεγάλη πίεση την μπογιά.

Μιλώντας με αριθμούς 84 ρομπότ μέσα σε ένα περιβάλλον 21-25 βαθμών Κελσίου περνούν συνολικά 7 στρώσεις βαφής. Το συνολικό υλικό φτάνει σε βάρος τα περίπου 2,5 kg και το τελικό αποτέλεσμα ελέγχεται από 28 κάμερες με την κάθε μια να σκανάρει 42 φορές το δευτερόλεπτο για τυχόν αστοχίες. Για την παραγωγή και βαφή κάθε αυτοκινήτου απαιτούνται 1.100 εργάτες και 200 ρομπότ σε διάστημα 6 ωρών.