Μιλώντας με ένα Tesla (βίντεο)


Εσείς μιλάτε με το αυτοκίνητό σας; Και αν ναι, σε τι βαθμό μπορεί αυτό να σας καταλαβαίνει; Η Tesla ανέβασε ένα μικρό βίντεο για να διαφημίσει το δικό της σύστημα φωνητικών εντολών.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 8/1/2021

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερα συστήματα και λειτουργίες συγκεντρώνονται στα σύγχρονα αυτοκίνητα. Ένα μέσο ταμπλό, που κάποτε περιοριζόταν σε ένα ραδιοκασετόφωνο και ένα καλοριφέρ, σήμερα εμπεριέχει οθόνες αφής και μπορεί να προσφέρει απίστευτο όγκο πληροφορίας και δυνατότητες ψυχαγωγίας. Αυτά όμως έρχονται συχνά με ένα τίμημα, την επιβάρυνση του οδηγικού φόρτου. Η μία λύση για αυτό είναι η βελτίωση του user interface. Η δεύτερη, είναι η χρήση φωνητικών εντολών.

Στην Tesla είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι της εταιρίας έχουν δώσει μεγάλη σημασία στην εσωτερική αρχιτεκτονική και έχουν ακολουθήσει το δικό τους δρόμο, αναφορικά με τη συνεργασία ανθρώπου-μηχανής. Αυτό έρχεται, σε ένα μικρό βαθμό, να αναδείξει το βίντεο που ακολουθεί. Ένας μέσος χρήστης δεν χρειάζεται να αποσπά την προσοχή του από το δρόμο για να επιλέξει κάποια βασική λειτουργία. Αρκεί να τη ζητήσει λεκτικά, όπως θα το έκανε με κάποιον υποθετικό συνοδηγό.

Εάν για παράδειγμα η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι χαμηλή, το μόνο που έχει κάνει είναι να το πει στο όχημα και αυτό θα την ανεβάσει κατά μερικούς βαθμούς. Εάν πεινάει αρκεί να πει «πήγαινέ με σε μία πιτσαρία» για να εμφανιστούν αμέσως μπροστά του όλες οι διαθέσιμες επιλογές στην περιοχή. Και όταν πάρει την πίτσα, εφόσον δεν μπορεί να περιμένει να πάει στο σπίτι, μπορεί απλά να μονολογήσει «άνοιξε το Netflix» και να κάτσει να την απολαύσει στο αυτοκίνητο.

Αυτά πλέον τα προσφέρουν και άλλοι κατασκευαστές, έχει όμως ενδιαφέρον να βλέπει κανείς το τι κάνει ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, τη δεκαετία του 2020.