Murat Erdem: Αυτό το αυτοκίνητο οδηγεί ο «Τόνι Σφήνος της Τουρκίας» (video)


Η cult φιγούρα που έχει γίνει viral στο TikTok έχει επιλέξει για τις μετακινήσεις του το «Lada της Τουρκίας».

  • ΦΩΤΟ: Murat Erdem - Instagram
  • 11/12/2023

Ο Murat Erdem έχει απασχολήσει τους τελευταίους μήνες την κοινότητα του TikTok και πλέον είναι ένα από τα viral πρόσωπα του κοινωνικού μέσου. Πολλοί από τους χιλιάδες followers τον αποκαλούν «βασιλιά του φυστικιού» ενώ στην Ελλάδα είναι γνωστός με το παρατσούκλι «ο Τόνι Σφήνος της Τουρκίας».

Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα δεκάδες video που δημοσιεύει στα social media, στα οποία εμφανίζεται με μαλλιά, μουστάκι και ρούχα που θυμίζουν τη δεκαετία του '70. Στα περισσότερα από αυτά ο Erdem πλησιάζει αργά την κάμερα, κλείνει με νόημα το μάτι και στέλνει την αγάπη του στους fans με χειρονομίες. 

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα, marasmanset.com, ο 41χρονος, εκτός από δεινός TikToker, είναι κι ιδιοκτήτης καταστήματος μπαχαρικών και ξηρών καρπών στην πόλη Kahramanmaras. Το μαγαζί του εμφανίζεται στο φόντο των περισσότερων clips που έχει δημοσιεύσει. Περισσότερα για τον Murat Erdem μπορείτε να διαβάσετε στο αναλυτικό αφιέρωμα του parapolitika.gr.

@muraterdem528? orijinal ses - Murat Erdem

Εκτός από το ιδιαίτερο λουκ, ο Murat έχει εμφανιστεί να οδηγεί ένα επίσης ιδιαίτερο αυτοκίνητο, το οποίο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αρκετά από τα video που δημοσιεύει.

Πρόκειται για το Murat 124, -δεν είναι τυχαίο που μοιράζονται το ίδιο όνομα- το οποίο αποτελεί την τουρκική έκδοση του Fiat 124 κι ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε σε τουρκικό έδαφος, πολύ πριν εμφανιστεί το ηλεκτρικό SUV Togg T10X. 

Ας πάρουμε όμως την ιστορία του αυτοκινήτου από την αρχή. Στο τέλος της δεκαετίας του ’60 η Τουρκία έβαλε μπροστά σχέδιο για να κατασκευάσει δικά της αυτοκίνητα, με την αυτοκινητοβιομηχανία Tofas να στήνει εργοστάσιο στην Προύσα.

Fiat 124
Fiat 124

Προφανώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τα μέσα για να αναπτυχθεί από το μηδέν ένα αυτοκίνητο κι έτσι στράφηκαν στη Fiat, ζητώντας άδεια για να βάλουν στη γραμμή παραγωγής το 124, τοποθετώντας όμως τα δικά τους σήματα. Κάπως έτσι το μοντέλο μετονομάστηκε σε Tofas Murat 124 για την αγορά της Τουρκίας και έμεινε στην ιστορία ως το «Lada της Τουρκίας».

Το Fiat 124 ήταν ένα ανθεκτικό, απλό και εξαιρετικά αξιόπιστο όχημα. Όντας ένα από τα τελευταία Fiat με κίνηση στους πίσω τροχούς, προσέφερε άπλετους χώρους ενώ απαιτούσε ελάχιστη συντήρηση.

Η παραγωγή του ξεκίνησε στο εργοστάσιο της Tofas το 1971, με 134.867 μονάδες να κατασκευάζονται μέχρι το 1976, όποτε κι αποσύρθηκε. Το 1984 επανήλθε στην κυκλοφορία με τη νέα έκδοση Serce, η οποία κυκλοφορούσε μέχρι το 1995.

Ήταν διαθέσιμο με έναν τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα χωρητικότητας 1,2 L (1,3 L στην έκδοση Serce), ο οποίος απέδιδε 65 ίππους και συνοδευόταν από μηχανικό κιβώτιο 4 σχέσεων. Η τελική ταχύτητα έφτανε τα 170 km/h.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό το Fiat 124 Spider έρχεται ξανά στη ζωή μετά από ένα καλό πλύσιμο (video)

Τουρκία: Μετά το ηλεκτρικό SUV βγάζει στους δρόμους και ηλεκτρικό τρίκυκλο! (video)

Ακόμη ένα τουρκικό EV – Ξεκινά η παραγωγή του από start-up του ψευδοκράτους (photos)