Ναυάγησε η συμφωνία της GM με τη Nikola


Το ναυάγιο ήταν αναμενόμενο αφού η πολύ-διαφημιζόμενη Nikola ήταν πολύ απλά μια φούσκα που έσκασε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: NIKOLA
  • 1/12/2020

Κατά καιρούς ακούμε και γράφουμε για διάφορες startup εταιρίες. Κάποιες φορές περνούν και σκάνε σαν πυροτεχνήματα, άλλες επιμένουν και παρουσιάζουν μέχρι και τα προϊόντα τους προσελκύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες πως η Nikola είναι μια απάτη και πως δεν έχει καμία τεχνολογία στις κυψέλες καυσίμου και πως τα οχήματα επιδείξεων είχαν κίνηση από φυσικό αέριο και όχι από υδρογόνο!

Λίγες μέρες μετά την καταγγελία έρχεται η General Motors να ανακοινώσει πως η Nikola θα αποτελέσει έναν πολύτιμο συνεργάτη για την κατασκευή του ηλεκτροκίνητου pickup με την ονομασία Badger προσφέροντας παράλληλα στη νεότευκτη φίρμα και το απαραίτητο hardware. Σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών ο αμερικανικός κολοσσός θα αποκτούσε το 11% των μετοχών της Nikola.

Ωστόσο, το προσύμφωνο η GM το άλλαξε και τελικά δεν ήθελε μετοχικό μερίδιο αλλά να κατασκευάσει συστήματα fuel cell και να τα πληρώσει η Nikola. Κάτι που ήταν αδύνατο και ουσιαστικό το όλο πρότζεκτ του Badger «πέθανε» και τώρα η Nikola καλείται να επιστρέψει όλες τις προκαταβολές και οφειλές της στους πελάτες της. Φυσικά, η μετοχή της εταιρίας έχει πάρει τον κατήφορο και κανείς δεν ξέρει πόσο πάτο θα πιάσει…