Νέα πλατφόρμα για ηλεκτρικά από τον Όμιλο Stellantis


Ο Όμιλος Stellantis εξελίσσει μια νέα πλατφόρμα για αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα η οποία θα είναι έτοιμη το 2023 και θα επιτρέπει αυτονομία έως 800 km.

  • KEIMENO: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 18/4/2021

Ο κ. Carlos Tavares ανακοίνωσε το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο Όμιλος Stellantis αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση των μοντέλων του. Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος αυτού, το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην εξέλιξη και δημιουργία τής καινούργιας πλατφόρμας η οποία έχει την κωδική ονομασία «STLA» και θα χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ομίλου.

Κατά την ομιλία του σε συνάντηση με τους μετόχους, ο κ. Tavares ζήτησε από αυτούς να εγκρίνουν το επενδυτικό σχέδιο. Σύμφωνα με αυτό, η νέα πλατφόρμα αναμένεται να είναι έτοιμη από τα μέσα ή προς το τέλος του 2023 και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία νέων αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων αμέσως μετά. Τα πρώτα που βασίζονται σε αυτή αναμένεται να παρουσιαστούν το 2025.

Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για την καινούργια πλατφόρμα. Ωστόσο, έχει επιβεβαιωθεί ότι θα υπάρχει σε τρεις εκδοχές. Η πρώτη θα είναι η «Small» η οποία θα αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία νέων ηλεκτροκίνητων μοντέλων στη mini, supermini και τη μικρομεσαία κατηγορία οχημάτων και θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα «e-CMP» (φωτογραφία κάτω).

Η δεύτερη, θα είναι η «Medium» και θα χρησιμοποιείται σε οχήματα επίσης της μικρομεσαίας κατηγορίας (σε κάποιες εκδοχές μοντέλων μεγαλύτερων διαστάσεων αυτής), καθώς και στα οχήματα το Ομίλου που θα εντάσσονται στη μεγάλη.

Τέλος, η τρίτη εκδοχή της νέας πλατφόρμας «STLA» θα ονομάζεται «Large» και θα χρησιμοποιείται στα πολυτελή μεγάλα, αμιγώς ηλεκτροκίνητα, μοντέλα που θα δημιουργηθούν χάρη σε αυτή. Επίσης, θα υπάρξει και μία τέταρτη εκδοχή της στην οποία θα βασίζονται τα μεγάλα ηλεκτροκίνητα SUV οχήματα. Η νέα πλατφόρμα θα επιτρέπει μέγιστη θεωρητική αυτονομία η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 700-800 km, αναλόγως της κατηγορίας των οχημάτων.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.