Νέο Mercedes Citan: Έμφαση στην τεχνολογία και ηλεκτρικό eCitan


Η νέα γενιά του Mercedes Citan μαζί με την ηλεκτρική του παραλλαγή eCitan έκανε το ντεμπούτο της με έμφαση στην τεχνολογία, τις έξυπνες λύσεις στο εσωτερικό και φυσικά την πλήρως ηλεκτρική έκδοση.

  • 25/8/2021

Η Mercedes παρουσίασε επίσημα σήμερα στην ψηφιακή εκδήλωση που είχε ετοιμάσει την εντελώς νέα γενιά του μικρού βαν της παρέα με την αμιγώς ηλεκτρική του έκδοση. Μια ολοκληρωμένη ανανέωση του μικρού της βαν που φέρνει σημαντικές καινοτομίες και βελτιώσεις στο σχεδιασμό, την τεχνολογία και τις μηχανικές επιλογές.

Το νέο Citan θα κυκλοφορήσει στην αγορά σε έκδοση Van και Tourer, ενώ στην γκάμα ξεχωρίζει η 100% ηλεκτρική παραλλαγή eCitan.

Το νέο Citan έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η εποχή της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, η συνδεσιμότητα και η αυτοματοποίηση αποκτούν εξέχουσα θέση με επιταχυνόμενο ρυθμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το γερμανικό minivan έκανε το ίδιο και παράλληλα θα έχει για πρώτη φορά μία πλήρως ηλεκτρική παραλλαγή στην παλέτα του.

Εμφανισιακά, το νέο Citan απέκτησε μία πιο μοντέρνα εμφάνιση ακολουθώντας τη σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα της μάρκας. Στο μπροστινό μέρος, οι προβολείς εναρμονίζονται σχεδιαστικά με τα επιβατικά μοντέλα της γερμανικής εταιρείας με τη γνώριμη φωτεινή υπογραφή των φωτών ημέρας, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινείται η χρωμιωμένη μάσκα και το μυώδες καπό.

Το νέο Citan θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις: την επαγγελματική Panel και την επιβατική Citan Tourer, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν εκδόσεις με μεγαλύτερο μεταξόνιο.

Το μήκος της επαγγελματικής έκδοσης με το μικρό μεταξόνιο των 2.716 χιλιοστών φτάνει τα 4.498 χιλιοστά, προσφέροντας ωφέλιμο χώρο φόρτωσης για αντικείμενα μήκους έως 3.055 χιλιοστών.

Οι συρόμενες πίσω πόρτες με το μεγάλο τους άνοιγμα προσφέρουν άκοπη πρόσβαση στην καμπίνα στην επιβατική έκδοση και εύκολη φόρτωση-εκφόρτωση στην επαγγελματική.

Εξοπλισμός και κινητήρες

Το νέο Citan θα διατίθενται από το λανσάρισμα σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού, τις Base και Pro, με τη Mercedes να κάνει λόγο για μία πλούσια παλέτα συστημάτων άνεσης και ασφάλειας που βρίσκουμε στα επιβατικά οχήματά της.

Στο εσωτερικό έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο της συνδεσιμότητας με το σύστημα infotainment MBUX με την οθόνη αφής των 7,0 ιντσών να είναι προαιρετικό μαζί με την παρουσία της φωνητικής βοηθού “Hey Mercedes”.

Ο εξοπλισμός ασφαλείας είναι πληρέστατος και διαθέτει 6 ή 7 αερόσακους στάνταρ με τη λίστα των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού να είναι πολύ εκτεταμένη. Μερικά από αυτά τα συστήματα είναι Hill Start Assist (υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα), Crosswind Assist, Fatigue Warning (προειδοποίηση κόπωσης), Active Brake Assist (ενεργή υποβοήθηση φρεναρίσματος), Active Lane Departure Assist (ενεργή υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας), Blind Spot Assist (υποβοήθηση τυφλού σημείου), Adaptive Cruise Control (ενεργό Cruise Control) και Speed ??Limit Indicator (αναγνώριση ορίων ταχύτητας).

Η γκάμα των κινητήριων συνόλων του επαγγελματικού Citan περιλαμβάνει τρεις diesel εκδόσεις του 4κύλινδρου των 1.461 κυβικών με απόδοση 75, 95 και 116 ίππων. Επιπλέον, προσφέρονται και δύο βενζινοκίνητες εκδόσεις με τον 4κύλινδρο των 1.332 κυβικών με απόδοση 102 ή 131 ίππων. Η επιβατική έκδοση Tourer προσφέρεται αποκλειστικά με τον diesel των 95 ίππων και τις δύο βενζινοκίνητες εκδόσεις των 102 και 131 ίππων. Ανάλογα με τον κινητήρα, θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων που θα μεταδίδουν την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς.

Το αμιγώς ηλεκτρικό eCitan θα παρουσιαστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 και θα προσφέρει μέγιστη αυτονομία 285 χιλιομέτρων. Σε σταθμούς ταχείας φόρτισης, όπως λέει η Mercedes η μπαταρία θα φορτίζεται από το 10 στο 80% σε μόλις 40 λεπτά. Οι διαστάσεις, το ωφέλιμο φορτίο και ο εξοπλισμός του eCitan θα είναι ίδια με τις συμβατικές εκδόσεις.

Οι παραγγελίες για τα νέα Citan Tourer και Van θα ανοίξουν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η τιμή εκκίνησης στη Γερμανία ορίστηκε στα 23.800 ευρώ.