Νέο Volvo XC90 με κορυφαίο ηχοσύστημα Bowers & Wilkins (VIDEO)


Το ηχοσύστημα στο νέο XC90 με ενισχυτή 1.400 Watts και 19 μεγάφωνα!

  • 5/6/2014

Το νέο Volvo XC90 θα προσφέρει μια πρωτόγνωρη, κορυφαίας πιστότητας εμπειρία ήχου για οδηγό και επιβάτες, καθώς θα εξοπλίζεται με ένα από τα καλύτερα ηχοσυστήματα στον κόσμο! Το ηχοσύστημα αυτό είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Volvo με τη διάσημη στο χώρο του ήχου βρετανική εταιρεία Bowers & Wilkins, γνωστή και ως B&W.

Το σύστημα της Bowers & Wilkins για το Νέο XC90 χρησιμοποιεί προηγμένη ακουστική τεχνολογία, η οποία εξελίχθηκε μέσα από πέντε δεκαετίες πρωτοποριακής έρευνας στη σχεδίαση ηχείων. Το σύστημα του Νέου XC90 προέρχεται απευθείας από την ακουστική τεχνολογία που εξελίχθηκε ειδικά για ηχεία αναφοράς (reference speakers), τα οποία χρησιμοποιούνται σε ορισμένα από τα πιο απαιτητικά ακουστικά περιβάλλοντα του κόσμου, όπως τα θρυλικά Abbey Road Studios του Λονδίνου.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας περιλαμβάνει ένα συνδυασμό από high-end μεγάφωνα υψηλής απόδοσης και χαμηλής παραμόρφωσης, ανάμεσα στα οποία τουίτερ αλουμινίου ευρείας περιοχής για τις υψηλές συχνότητες και μεγάφωνα μιντρέιντζ από Kevlar για τις μεσαίες, προερχόμενα από τις premium και πολυβραβευμένες σειρές ηχείων της Bowers & Wilkins. Περιλαμβάνει επίσης ένα κεντρικό ηχείο με την τεχνολογία tweeter-on-top της B&W, δηλαδή με το τουίτερ-στην-κορυφή, που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται μέσα σε αυτοκίνητο, το οποίο αποδίδει πιο ανοικτό και πλούσιο ήχο.

«Το Νέο XC90 χρησιμοποιεί την τεχνολογία μας tweeter-on-top, η οποία παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα στο περιβάλλον του αυτοκινήτου. Κατά βάση, αυξάνει τον λόγο άμεσου προς ανακλώμενο ήχο, επιτρέποντας σε μεγαλύτερο μέρος του σήματος να φτάσει στον ακροατή κατευθείαν από το τουίτερ, αντί να ανακλάται πρώτα στο παρμπρίζ. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το ηχοσύστημα της Bowers & Wilkins στο Νέο XC90 έχει εξαιρετικά φυσικό και ζωντανό ήχο», δήλωσε υπερήφανα ο Στιούαρτ Νέβιλλ (Stuart Nevill), επικεφαλής μηχανικός στη Bowers & Wilkins.

Το σύστημα αποτελείται από ένα δωδεκάναλο, Class D ενισχυτή HARMAN 1.400 Watts, ο οποίος τροφοδοτεί 19 μεγάφωνα Bowers & Wilkins – 7 τουίτερ της διάσημης σειράς Nautilus 25 mm με την τελευταία τεχνολογία πρίμων, 7 μιντρέιντζ (5 των 100 mm και 2 των 80 mm) με τον χαρακτηριστικό κίτρινο κώνο από Kevlar της Bowers & Wilkins απόλυτα εμφανή κάτω από το κάλυμμα, 4 γούφερ των 200/165 mm και το νέο, επαναστατικό σαμπγούφερ με οπή εκτόνωσης αέρα των 250 mm.

Οι μηχανικοί του τμήματος ηχοσυστημάτων της Volvo Cars και οι μηχανικοί της Bowers & Wilkins μοιράζονται την ίδια αφοσίωση στην υψηλή ποιότητα του ήχου και είχαν ως στόχο τη δημιουργία για το Νέο XC90 ενός κορυφαίου ηχοσυστήματος που να είναι ισάξιο με τα καλύτερα ηχοσυστήματα που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά του αυτοκινήτου. Το ίδιο ισχύει επίσης και από πλευράς design, με το τουίτερ στην κορυφή του ταμπλό, να ξεχωρίζει ως ένα ιδιαίτερο γλυπτό.

«Κατά τη γνώμη μου, το ηχοσύστημα Premium Sound στο Νέο XC90 είναι αναμφίβολα ένα από τα τρία κορυφαία ηχοσυστήματα στον κόσμο του αυτοκινήτου», δηλώνει απερίφραστα ο Μίκαελ Αντενάουερ (Michael Adenauer), πρώην μουσικός παραγωγός και ειδικός ήχου της Volvo Cars.

Η Volvo Cars κατέληξε στην απόφαση ότι η Bowers & Wilkins ήταν ο ιδανικός εταίρος στην κατασκευή ενός κορυφαίου ηχοσυστήματος για το Νέο XC90. Η βρετανική εταιρεία ιδρύθηκε το 1966 από δύο φίλους που ήταν αποφασισμένοι να κατασκευάσουν το τέλειο ηχείο. Αυτή η κληρονομιά δημιούργησε μια παγκόσμιας φήμης εταιρεία high-end ηχητικών συστημάτων, κορυφαίας τεχνολογίας, γνωστή για τις πρωτοποριακές της καινοτομίες, πολλές από τις οποίες έχουν ενσωματωθεί στο Νέο XC90.

Subwoofer με οπή εκτόνωσης αέρα

Οι ηχητικές καινοτομίες στο Νέο XC90 περιλαμβάνουν μια από τις πρώτες εφαρμογές σαμπγούφερ (ηχείου αποκλειστικά για πολύ χαμηλές συχνότητες, επονομαζόμενες και «μπάσα») με οπή εκτόνωσης αέρα, που είναι ενσωματωμένο στο αμάξωμα του αυτοκινήτου, αντί για ένα ανεξάρτητο κουτί βιδωμένο στο αμάξωμα.

«Το design του σαμπγούφερ έγινε εφικτό χάρη στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA) της Volvo και πρόκειται πιθανά για μια παγκόσμια πρωτοπορία στη βιομηχανία του αυτοκινήτου», πρόσθεσε ο Μίκαελ Αντενάουερ. «Η συγκεκριμένη υλοποίηση αυξάνει τη δυνατότητα του σαμπγούφερ να ωθεί παλμικά περισσότερο αέρα, επιτρέποντας την αναπαραγωγή ιδιαίτερα χαμηλών συχνοτήτων, που κατεβαίνουν έως τα 20 Hz. Κατά βάση, μετατρέπει ολόκληρο το χώρο της καμπίνας του αυτοκινήτου σε ένα μεγάλο σαμπγούφερ».

Νέο λογισμικό ενισχύει την ακουστική εμπειρία

Το ηχοσύστημα του Νέου XC90 χρησιμοποιεί επίσης το τελευταίο και πιο προηγμένο λογισμικό επεξεργασίας ήχου της εξειδικευμένης σουηδικής εταιρείας Dirac Research, το οποίο διαχειρίζεται τον χρονισμό του ήχου και τη συνεργασία ανάμεσα στα μεγάφωνα, για τη βελτιστοποίηση του ήχου σε μία συγκεκριμένη ή σε όλες τις θέσεις μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ μπορεί επίσης να προσομοιώσει συγκεκριμένη ακουστική από μουσικές αίθουσες ή χώρους συναυλιών.

Στο Νέο XC90, όχι τυχαία, το λογισμικό χρησιμοποιείται για να προσομοιώσει με ακρίβεια τη συγκεκριμένη ακουστική του Gothenburg Concert Hall, το οποίο βρίσκεται στην πόλη-έδρα της Volvo και που αποτελεί επίσης έδρα της Gothenburg Symphony Orchestra, της εθνικής ορχήστρας της Σουηδίας. Μια απλή επιλογή στην οθόνη αφής της κεντρικής κονσόλας, που ελέγχει τα συστήματα του αυτοκινήτου, αρκεί για να αλλάξει τις ρυθμίσεις ώστε να προσομοιώνουν την ακουστική της συγκεκριμένης αίθουσας συναυλιών, ενός στούντιο εγγραφής ή μιας μουσικής σκηνής.

Το κορυφαίο ηχοσύστημα Premium Sound είναι ένα από τα τρία ηχοσυστήματα που διατίθενται για το Νέο XC90. Στη γκάμα περιλαμβάνονται επίσης το ηχοσύστημα High Performance με ενισχυτή 224 Watts και 12 μεγάφωνα με δυνατότητα προσθήκης σαμπγούφερ με οπή εκτόνωσης αέρα. Στη βάση βρίσκεται το ηχοσύστημα Performance, με ενισχυτή 52 Watts και 6 μεγάφωνα.

«Η θαυμάσια μουσική και ο ήχος υψηλής πιστότητας είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για μια πραγματικά απολαυστική οδήγηση. Αυτό κάνει την επιλογή ηχοσυστήματος ζωτικής σημασίας για τη φιλοσοφία Σχεδιασμένο Γύρω από Σένα – Designed Around You της εταιρείας μας. Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε στους απανταχού audiophiles που θα προτιμήσουν το Νέο XC90, ένα από τα πιο περιζήτητα ηχοσυστήματα στην αγορά», είπε ο Πίτερ Μέρτενς (Peter Mertens), Ανώτερος Αντιπρόεδρος Έρευνας και Εξέλιξης της Volvo Car Group.