Νέος twin-turbo V6 3.0 κινητήρας από την Aston Martin (Video)


Για την ακρίβεια δεν μιλάμε απλά για ένα νέο σύνολο αλλά για τον πρώτο κινητήρα που σχεδίασε in house η βρετανική εταιρία, εδώ και 52 χρόνια! Όσο για τις επιδόσεις του, απλά εξωπραγματικές.

  • μιχαλης κατωποδης
  • 24/3/2020

Ο κινητήρας ΤΜ01, όπως είναι η εσωτερική ονομασία του, πρόκειται να κάνει ντεμπούτο με το hypercar Valhalla, το 2022. Θα συνδυάζεται με κάποιο εξελιγμένο ηλεκτροκινητήρα και θα αποδίδει συνολικά τουλάχιστον 1.000 ίππους, όπως επιβεβαίωσαν πέρυσι επίσημα έγγραφα που διέρρευσαν από την εταιρία. Αργότερα, βέβαια, θα προσαρμοστεί και σε άλλα, μελλοντικά μοντέλα της φίρμας. Αφενός η εξέλιξη ενός μηχανικού συνόλου απαιτεί περισσότερο χρόνο, χρήμα και κόπο από αυτή ενός αυτοκινήτου, αφετέρου, εάν φτιάξεις κάτι καλό, δεν έχει νόημα να το αλλάξεις.

Ο νέος αυτός κινητήρας είναι V6 με μεγάλη περιεχόμενη γωνία, που δεν έχει ανακοινωθεί αλλά πρέπει να κυμαίνεται, με το μάτι, γύρω στις 130 μοίρες! Οι εξελίξεις στη μεταλλουργία του επιτρέπουν να παράγει αρκετές εκατοντάδες ίππους ισχύος, διατηρώντας ωστόσο το συνολικό βάρος κάτω από τα 200 κιλά. Πέραν του υβριδικού συστήματος, θα συνδυάζεται και με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, 8 σχέσεων, εμπνευσμένο από αυτά που χρησιμοποιούν τα μονοθέσια της Formula 1. Πολλά στοιχεία, άλλωστε, της Valhalla παραπέμπουν σε αγωνιστικό όχημα. Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάμε για ένα μοντέλο με επιτάχυνση 0-100 σε 2,5 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα άνω των 355 χλμ./ώρα.

Επιστρέφοντας στα του κινητήρα, για να εξασφαλίσει επαρκή λίπανση σε όλο το φάσμα λειτουργίας του ιδίου αλλά και του αυτοκινήτου που θα τον φοράει, διαθέτει ένα σύστημα λίπανσης ξηρού τύπου. Αντίστοιχα, είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να μπορεί να καλύπτει και τις μελλοντικές νόρμες καυσαερίων, Euro 7. Ό ίδιος ο Joerg Ross, αρχιμηχανικός κινητήρων της Aston Martin, δήλωσε σχετικά: «Αυτό το έργο ήταν μια μεγάλη πρόκληση από την αρχή. Σχηματίζοντας μια ομάδα για να παραδώσει αυτό που πρόκειται να είναι η μελλοντική ισχύς της Aston Martin ήταν τιμή. Από την αρχή, είχαμε την ελευθερία να διερευνήσουμε και να καινοτομήσουμε, με τρόπο που δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το σημαντικότερο ήταν ότι θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που να ταιριάζει με την πινακίδα TM01 και να δημιουργήσουμε κάτι που θα εντυπωσίαζε τον προκάτοχό μας και πρωτοπόρο μηχανικό, Tadek Marek»