Νέους ψηφιακούς πίνακες οργάνων εξελίσσει η Bosch


Η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε πως εξελίσσει ψηφιακούς πίνακες με τρισδιάστατη απεικόνιση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 12/8/2019

Μια φορά και ένα καιρό οι οθόνες TFT στο αυτοκίνητο ήταν πολυτέλεια. Θυμάμαι πόσο εντυπωσιακό έδειχνε το trip computer ανάμεσα στα δύο όργανα και τις χρήσιμες πληροφορίες. Πλέον, στο σύγχρονο αυτοκίνητο υπάρχει μία στάνταρ μεγάλη οθόνη αφής και στις βασικές εκδόσεις αρκετών μοντέλων ακόμη μία που αντικαθιστά τον παραδοσιακό αναλογικό πίνακα οργάνων.

Πρόκειται για το γνωστό ψηφιακό πίνακα που χάρη στις πολύ-θεματικές του ενότητες μπορεί να απεικονίζει πάρα πολλές πληροφορίες στην ίδια οθόνη. Οι ειδικοί θεωρούν πως το επόμενο βήμα έχει να κάνει με προηγμένα head-up display που θα προβάλλουν όλες αυτές τις πληροφορίες στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Έως τότε η Bosch έχει εξελίξει έναν νέο digital πίνακα που έχει την δυνατότητα να προβάλλει λίγο έξω από κρύσταλλο και με τρισδιάστατο τρόπο συγκεκριμένα γραφικά, όπως αυτά της πλοήγησης. Το σημαντικό εδώ είναι πως για την ανάγνωση των 3D γραφικών δεν απαιτούνται κάποια ειδικά γυαλιά, αφού μπορεί να γίνει με γυμνό μάτι.

Μάλιστα αυτή η 3D προβολή μπορεί να είναι πιο έντονη και μεγαλύτερη όταν αφορά σε προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. επερχόμενης πρόσθιας πρόσκρουσης) ώστε ο οδηγός να αντιδρά σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Το όλο νόημα στους νέους 3D πίνακες οργάνων που εξελίσσει η Bosch έχει να κάνει με την πιο έγκαιρη απεικόνιση και την ταχύτερη αντίδραση του οδηγού. Σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμη και χιλιοστά του δευτερολέπτου είναι κρίσιμα.