Nissan: Έτοιμη να παράγει μαζικά τμημάτα από ανθρακονήματα (βίντεο)


Τα σύνθετα υλικά, πολυμερικά ενισχυμένα με ίνες άνθρακα (πιο γνωστά ως ανθρακονήματα) αποτελούν ένα εξωτικό υλικό. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, καθώς η Nissan βρήκε τον τρόπο να τα παράξει σε μεγάλες ποσότητες, για μοντέλα ευρείας παραγωγής.

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 4/9/2020

Τα σύνθετα υλικά, CFRP (Carbon Fiber Reinforced Plastic) αποτελούνται ουσιαστικά από μήτρες πολυμερών, εντός των οποίων υπάρχουν ίνες άνθρακα, ικανές να βελτιώνουν συγκεκριμένα μηχανικά χαρακτηριστικά, όπως η αντοχή σε εφελκυσμό. Το όφελος από τη χρήση τους είναι ότι μπορούν να παραχθούν σε σύνθετες δομές, είναι πολύ ελαφρύτερα από τα μεταλλικά κράματα και διαθέτουν υψηλές αντοχές. Τα αρνητικά τους, από την άλλη, είναι ότι κοστίζουν και είναι σχετικά δύσκολο να παραχθούν σε μεγάλους αριθμούς, λόγω της διαδικασίας κατασκευής τους.

Αυτή τη στιγμή ανθρακονήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία συναντάμε κυρίως σε αγωνιστικά αυτοκίνητα (π.χ. Formula 1), καθώς και σε ακριβά σπορ μοντέλα. Η Nissan, ωστόσο, προχώρησε σε μία σημαντική ανακοίνωση, πως βρήκε τρόπο να κάνει την παραγωγή τέτοιων μερών πιο εύκολη και μαζική, έτσι ώστε να μπορεί να περάσει τμήματα από ανθρακονήματα και στα μελλοντικά της μοντέλα, ευρείας παραγωγής.

Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να περιορίσει το συνολικό βάρος, βελτιώνοντας έτσι τις επιδόσεις και την κατανάλωση, παράλληλα, μειώνει και το κέντρο βάρους, με το ανάλογο όφελος στη δυναμική συμπεριφορά και στο χειρισμό του αυτοκινήτου. Τα τμήματα που θα μπορούσαν να κατασκευάζονται εύκολα από ανθρακονήματα είναι πόρτες, καπό, ακόμα και κύρια δομικά στοιχεία του πλαισίου, όπως μεσαίες κολώνες.

Με βάση τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο, οι Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι μπορούν πλέον να πετύχουν μείωση του χρόνου σχεδιασμού τέτοιων μερών στο μισό και περιορισμό του κύκλου παραγωγής και έψησης κατά 80%, σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους. Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Αρκεί να ενεργοποιήσετε τους υποτίτλους, καθώς η αφήγηση είναι στα Ιαπωνικά.