Nissan GT-R: Αναβαθμισμένο με «σφραγίδα» Nismo και σε περιορισμένη παραγωγή (photos)


Το εμβληματικό Nissan GT-R ανανεώθηκε και απέκτησε νέες εκδόσεις με σημαντικές αναβαθμίσεις που φέρουν την «υπογραφή» της Nismo.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: NISSAN GLOBAL
  • 15/3/2024

Η Nissan λάνσαρε το νέο GT-R, φέρνοντας δύο νέες εκδόσεις στην γκάμα του μοντέλου, που έχουν δεχτεί σημαντικές μηχανολογικές αναβαθμίσεις διά χειρός του τμήματος Nismo.

Πρόκειται για την Premium Edition T-spec και την Track Edition, εξοπλισμένες με ζυγοσταθμισμένα ελατήρια εμβόλων, μπιέλες και στροφαλοφόρο άξονα, που προέρχονται από την έκδοση Nismo Special Edition. Μάλιστα, σε αυτές τις δύο εκδόσεις, η Nissan έχει τοποθετήσει ειδικές πλάκετες στον V6 κινητήρα χωρητικότητας 3,8 L, που υποδεικνύουν τον "takumi" που κατασκεύασε τη συγκεκριμένη μονάδα.

Η ισχύς ανέρχεται στα 570 PS και η ροπή στα 637 Nm για τις «συμβατικές» εκδόσεις, ενώ περνώντας στα μοντέλα Nismo, ο κινητήρας VR38DETT έχει ρυθμιστεί εκ νέου από τον αγωνιστικό βραχίονα της αυτοκινητοβιομηχανίας και αγγίζει τα 600 PS και 652 Nm ροπής. Η κίνηση μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς μέσω ενός κιβωτίου GR6 διπλού συμπλέκτη με 6 σχέσεις.

Στυλιστικά, αρκετές επιλογές προσφέρονται, τόσο για το εξωτερικό, όσο και για το εσωτερικό, όπου το GT-R λαμβάνει για παράδειγμα υφάσματα σε χρωματισμό Blue Heaven, στην έκδοση Premium Edition ή μαύρα καθίσματα με κόκκινες λεπτομέρειες στην έκδοση Nismo Special Edition.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη ανοίξει τις παραγγελίες για το νέο GT-R στην αγορά της Ιαπωνίας, με το κόστος να ξεκινά από τα 14.443.000 yen, δηλαδή περίπου 89.345 ευρώ, για τη βασική έκδοση GT-R Pure Edition, ενώ η κορυφαία έκδοση GT-R Nismo Special Edition κοστίζει 30.613.000 yen, δηλαδή 189.374 ευρώ.

Δεν αναφέρεται πόσες ακριβώς μονάδες θα κατασκευαστούν, όμως η Nissan επιβεβαίωσε ότι η παραγωγή θα είναι περιορισμένη και ότι ίσως να αναγκαστεί να απορρίψει μερικές παραγγελίες, αν η ζήτηση ξεπεράσει τα αποθέματα. Σύμφωνα με το ιαπωνικό μέσο, Mag-X, ο αριθμός δε θα ξεπεράσει τις 1.500 μονάδες, 300 εκ των οποίων θα είναι των δύο ακραίων εκδόσεων GT-R Nismo και GT-R Nismo Special Edition.

Η έκτη γενιά του μοντέλου, R35, βρίσκεται στην παραγωγή από το 2007 και αναμένεται να αποχαιρετήσει την γκάμα των Ιαπώνων σύντομα, κάνοντας χώρο για την επόμενη, η οποία λέγεται ότι θα είναι αμιγώς ηλεκτρική. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Nissan, η -ας την αποκαλέσουμε- R36 δεν πρόκειται να καταφτάσει πριν το 2030, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στους καταλόγους της, αν το ρεπορτάζ που θέλει το GT-R να αφαιρείται από αυτούς το 2025, βγει αληθινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δυναμώστε τα ηχεία και απολαύστε το Nissan GT-R να αλωνίζει στους δρόμους του Τόκιο (video)

Αυτό το Nissan GT-R είναι έτοιμο για Σαφάρι και σηκώνει μπόλικη σκόνη (video)

Το Nissan Skyline R35 «αντιγράφει» τον πρόγονό του στα χέρια της Artisan (photos)