Nissan Sakura: Το ηλεκτρικό kei car των 12.000 ευρώ (Video)


Το μίνι ηλεκτρικό Nissan Sakura είναι το πιο προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο για την Ιαπωνία με τιμές που ξεκινούν από τα μόλις 12.000 ευρώ. Πάμε να δούμε όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του.  

  • 21/5/2022

Η Nissan  αποκάλυψε το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην κατηγορία των kei cars. Το Nissan Sakura είναι η έκδοση παραγωγής του concept IMk από το 2019, με στόχο να κάνει την ηλεκτρική κινητικότητα πιο προσιτή στους Ιάπωνες οδηγούς.

Το kei car, είναι ο όρος ή η κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης στην Ιαπωνία που έχουν άδεια κυκλοφορίας σε αυτοκινητόδρομους, αλλά ως microcar έχουν εξαιρετικά περιορισμένες διαστάσεις και χωρητικότητα κινητήρα.

Το Nissan Sakura πήρε το όνομά του από το ιαπωνικό άνθος κερασιάς και μοιάζει πολύ με το πρωτότυπο του 2019. Στιλιστικά στοιχεία όπως η μαύρη μάσκα, οι προβολείς LED και το σχέδιο των ζαντών αλουμινίου το κάνουν να μοιάζει με μια μίνι έκδοση του Nissan Ariya.

Αναμενόμενα, οι διαστάσεις είναι μικρές για να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς των αυτοκινήτων kei. Το Sakura έχει μήκος 3.395 mm, πλάτος 1.475 mm και ύψος 1.655 mm, με μεταξόνιο 2.495 mm. Αριθμοί που κάνουν το Fiat 500 και τα μίνι ηλεκτρικά μοντέλα σαν το Honda e να φαίνονται μεγάλα. Το βάρος του είναι στα 1.070 με 1.080 κιλά ανάλογα με τον εξοπλισμό. Η τετραθέσια καμπίνα του φαίνεται να είναι αρκετά ευρύχωρη, αλλά το μικροσκοπικό πορτμπαγκάζ των 107 λίτρων χωράει τα απολύτως απαραίτητα.

Το μικρότερο ηλεκτρικό μοντέλο της Nissanείναι εξοπλισμένο με έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 47 kW/64 PS και ροπής 195 Nm. Υπάρχουν τρία προγράμματα οδήγησης, τα Eco, Standard και Sport, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 130 km/h. Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα e-Pedal Step για οδήγηση με ένα πεντάλ με την ανάλογη ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση.

Η μπαταρία του Sakura είναι αρκετά μικρή με χωρητικότητα 20 kWh, αρκετή για 180 km αυτονομίας σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως κινητή πηγή ρεύματος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και να τροφοδοτήσει ένα σπίτι για μια ολόκληρη μέρα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας διαρκεί 8 ώρες, αλλά μπορεί να φορτιστεί από το 0 στο 80% σε περίπου 40 λεπτά με τη χρήση ταχυφορτιστή.

Η Nissan ισχυρίζεται ότι το Sakura έχει ανώτερη ποιότητα κύλισης, αθόρυβη καμπίνα και βελτιωμένη σταθερότητα λόγω του χαμηλού κέντρου βάρους. Ο εξοπλισμός είναι αρκετά γενναιόδωρος για ένα αστικό όχημα, αφού περιλαμβάνει το πακέτο των συστημάτων ασφαλείας ADAS με το ProPILOT Park, ψηφιακό πίνακα οργάνων 7 ιντσών, οθόνη αφής 9,0 ιντσών για το σύστημα infotainment με πλοήγηση και αυτόματο κλιματισμό.

Το Nissan Sakura θα είναι διαθέσιμο στην Ιαπωνία από το καλοκαίρι με τιμές που ξεκινούν από τα 2.333.100 γιεν (17.000 ευρώ περίπου), αλλά με την επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων που είναι σε ισχύ στην Ιαπωνία η τιμή του πέφτει κοντά στα 12.000 ευρώ.