RB17: Όλα τα δεδομένα για το τελευταίο πρότζεκτ του Adrian Newey στη Red Bull (video)


Από την ονομασία μέχρι τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τιμή του, ο Adrian Newey πέρασε σε σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με το πολυαναμενόμενο hypercar της Red Bull.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Oracle Red Bull Racing - YouTube, Getty Images / Red Bull Content Pool - Clive Mason
  • 5/5/2024

Από τα μέσα του 2022, έχει γίνει γνωστό ότι η Red Bull ετοιμάζει ένα πανίσχυρο hypercar που θα λάβει την ονομασία RB17. Κανένα στοιχείο δεν είχε έρθει στο φως μέχρι πριν λίγο καιρό, όταν ο CEO και team principal, Christian Horner, μίλησε σχετικά με το εγχείρημα της ομάδας στο Sky Sports, λέγοντας ότι το πρώτο σπορ αυτοκίνητο της εταιρείας για την πίστα θα αποκαλυφθεί το 2024.

Πριν λίγους μήνες, ο τεχνικός διευθυντής της Red Bull, ο οποίος βρίσκεται και πίσω από το πρότζεκτ, Adrian Newey, μοιράστηκε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά, μιλώντας στο podcast της ομάδας, Talking Bulls. Πρόκειται για το τελευταίο πρότζεκτ του εμβληματικού σχεδιαστή πριν αναχωρήσει από την ομάδα, όπως επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη, 1 Μαΐου.

Ο Βρετανός δήλωσε ότι το hypercar δε θα τροφοδοτείται από έναν twin turbo κινητήρα V8, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, αλλά με έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα V10 που θα αγγίζει τις 15.000 rpm. Η ισχύς του θερμικού μέρους της κινητήριας μονάδας θα ανέρχεται στους 1.000 PS, ενώ θα υπάρχει κι ένας ηλεκτροκινητήρας που θα προσφέρει επιπλέον 200 PS, με τη συνολική ισχύ να φτάνει στους 1.200 PS.

Αν αυτός ο αριθμός δεν ακούγεται αρκετά εντυπωσιακός από μόνος του, το όχημα θα ζυγίζει λιγότερο από 900 kg, παράγοντας κάθετη δύναμη έως και 1.700 kg στα 241 km/h. Κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο εντυπωσιακά, η κάθετη δύναμη που θα παράγει η RB17 στα 193 km/h θα ισούται με το βάρος της.

Aston Martin Valkyrie
Aston Martin Valkyrie

Σύμφωνα με τον Newey, το διθέσιο hypercar θα έχει πιο ευρύχωρη καμπίνα από το άλλο του δημιούργημα, την Aston Martin Valkyrie (κεντρική φωτό) και πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στον χώρο για τα πόδια των επιβατών. Αποκάλυψε επίσης ότι θα εξοπλιστεί με μία ενεργή ανάρτηση και μοναδικά ελαστικά Michelin.

Μόλις 50 μονάδες θα κατασκευαστούν, εκ των οποίων η μία θα περάσει φυσικά κατευθείαν στα χέρια του Newey. Όσο για την τιμή, θα ανέρχεται στις 5 εκατ. λίρες Αγγλίας, δηλαδή περίπου 5,85 εκατ. ευρώ. Οι αγοραστές θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν από ειδική εκπαίδευση από την ομάδα, η οποία θα περιλαμβάνει τη χρήση του προσομοιωτή της Red Bull στη Formula 1.

Όσο για τα πλάνα της εταιρείας, οι δοκιμές διαφόρων μερών του οχήματος συνεχίζουν το 2024, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα παρουσιαστεί ένα πρωτότυπο του μοντέλου σε πλήρη κλίμακα. Οι δοκιμές στην πίστα θα ξεκινήσουν εντός του 2025, με την εξέλιξη να ολοκληρώνεται μέσα στους πρώτους μήνες εκείνου του έτους, όποτε και θα αποχωρήσει ο Newey από την ομάδα του Milton Keynes, και την παραγωγή να αρχίζει μία χρονιά αργότερα, το 2026

Δείτε το video:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Newey φεύγει υπό τους όρους του και η Ferrari τον περιμένει

Αυτό είναι το πιο αποτυχημένο μονοθέσιο που σχεδίασε ο Adrian Newey

Η ρήτρα στο συμβόλαιο του Newey που μπορεί να μπλοκάρει τη «μετακόμιση» στο Maranello