Ο «έξυπνος» γρύλος του Audi RS Q e-tron θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα (video)


Δείτε πώς λειτουργεί ο γρύλος που τοποθέτησαν οι μηχανικοί της Audi στο RS Q e-tron.

  • ΦΩΤΟ: AUDI
  • 23/1/2024

To Ράλλυ Ντακάρ 2024 πέρασε στην ιστορία με τον Carlos Sainz και την Audi να συνθέτουν ένα αχτύπητο δίδυμο. Ο Sainz και ο συμπατριώτης του Lucas Cruzοδηγώντας το Audi RS Q e-tron για περίπου 7.900 km κατάφεραν να τερματίσουν πρώτοι με προβάδισμα 1 ώρας και 20 λεπτών, φτάνοντας στη μεγάλη νίκη.

Η Audi Sport ανέπτυξε το εξαιρετικά αποδοτικό Audi RS Q e-tron σε τέτοιο βαθμό ώστε μέσα σε μόλις τρία χρόνια να είναι έτοιμο για να κυριαρχήσει στον πιο απαιτητικό αγώνα του κόσμου. Για να φτάσει το αγωνιστικό σε αυτή τη διάκριση χρειάστηκε οι μηχανικοί να βάλουν τα δυνατά τους για να προσπεράσουν τον ανταγωνισμό. Ένα από τα πολλά ξεχωριστά συστήματα που διαθέτει παρουσιάστηκε σε σύντομο video στο κανάλι της Red Bull Rally στο YouTube.

Όπως μπορείτε να δείτε το Audi RS Q e-tron διαθέτει δύο ενσωματωμένους γρύλους που επιτρέπουν στο πλήρωμα να αλλάζει ελαστικά ή να κάνει άλλες εργασίες στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου, χωρίς να χάνει χρόνο για να το σηκώσει. Η αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι γρύλοι δεν είναι σπάνιοι σε αυτούς τους αγώνες, ωστόσο η ιδιοφυία τους κρύβεται στην απλότητά τους.

Το σύστημα αποτελείται από έναν σωλήνα και μία βάση, θυμίζει αρκετά τους γρύλους που όλοι χρησιμοποιούμε στα επιβατικά, με τη διαφορά ότι «κρύβονται» μέσα στο αυτοκίνητο και εμφανίζονται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Αυτό βρίσκεται μέσα στην καμπίνα ενώ υπάρχει και εφεδρικό στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου, κοντά στις πόρτες, ώστε να ελέγχει το πλήρωμα το σημείο που θα πατήσει ο γρύλος στο έδαφος.

Στα σχόλια του video οι περισσότεροι χρήστες του YouTube εντυπωσιαστήκαν από τον γρύλο του Audi RS Q e-tron και αρκετοί ευχήθηκαν το σύστημα να τοποθετηθεί και στα επιβατικά ώστε οι οδηγοί να γλιτώνουν χρόνο και κόπο όταν έχουν κλατάρισμα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα γίνει πραγματικότητα αφού ένα τέτοιο σύστημα εκτός ότι προσθέτει βάρος στα αυτοκίνητα αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Al-Attiyah τερμάτισε ειδική διαδρομή στο Ντακάρ με τρεις τροχούς (video)

Χειμερινά ελαστικά: Πόσο επηρεάζεται η απόδοση από το πλάτος του πέλματος (video)

Πώς αλλάζεις ένα κλαταρισμένο ελαστικό σε ένα Rally Car