O Gordon Murray έβαλε το T.50 στην πίστα (Video)


Η εξέλιξη του ξεχωριστού T.50 το οποίο δημιούργησε ο Gordon Murray συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, οδήγησε ο ίδιος το πρωτότυπο T.50 XP2 στη βρετανική πίστα του Dunsfold, κοντά στις εγκαταστάσεις τής Gordon Murray Automotive.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 16/3/2021

Το Τ.50, το νέο δημιούργημα του κ. Gordon Murray, είναι η «μεγάλη είδηση» στην κατηγορία των supercars, αν όχι και των hypercars. Το αυτοκίνητο που από πολλούς θεωρείται ο φυσικός αντικαταστάτης της McLaren F1 βρίσκεται ακόμη στο στάδιο εξέλιξής του και η επίσημη παρουσίαση του μοντέλου παραγωγής αναμένεται με ενδιαφέρον.

Πριν από λίγες ημέρες, το πρωτότυπο T.50 XP2 («Experimental Prototype 2») βρέθηκε στην πίστα που υπάρχει στην περιοχή του Dunsfold και η οποία είναι πλησίον των εγκαταστάσεων της Gordon Murray Automotive, στο Surrey. Αν αυτή σας θυμίζει κάτι, πρόκειται για την πίστα στη οποία πραγματοποιεί κάποια από τα θέματά της η γνωστή τηλεοπτική εκπομπή αυτοκινήτου «Top Gear».

Ήταν η πρώτη φορά που το πρωτότυπο T.50 XP2 έκανε δοκιμές σε περιβάλλον πίστας και ο κ. Gordon Murray δεν έχασε την ευκαιρία να το οδηγήσει σε αυτή. Καθώς το αυτοκίνητο είναι ακόμη στο στάδιο εξέλιξης, τα στελέχη της εταιρείας αποφάσισαν να περιορίσουν τις στροφές τού κινητήρα μόλις στις 3.000 rpm για λόγους προστασίας του. 

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία του διάσημου βρετανού αεροδυναμιστή και κατασκευαστή εμβληματικών supercars, τον βλέπουμε να οδηγεί ο ίδιος το αυτοκίνητο για να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει γίνει ως τώρα.

Ο ίδιος δήλωσε σχετικά μετά τη διαδικασία: «Ο κινητήρας του T.50 XP2, αυτή την περίοδο λειτουργεί μέχρι το όριο των 3.000 rpm, το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο από το όριο των 12.100 rpm. Παρόλα αυτά, το αυτοκίνητο ήταν αφάνταστα καλό σε αυτή την πρώτη φορά που το οδήγησα. 

»Ανταποκρινόταν σε κάθε αντίδρασή μου, ήταν γρήγορο και σε αντάμειβε με τη συμπεριφορά του. Ήταν μια αφάνταστη εμπειρία για εμένα να καθίσω ξανά στο κέντρο ενός αυτοκινήτου, να έχω πολύ καλή περιμετρική ορατότητα και να καταλάβω πώς θα νοιώθουν και πόσο θα χαίρονται το αυτοκίνητο όσοι το αποκτήσουν.

»Προφανώς, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει σε ό,τι αφορά στην εξέλιξή του και θα κατασκευαστούν και άλλα πρωτότυπα. Όμως, η διαδικασία δημιουργίας του T.50 ακολουθεί ακριβώς την πορεία που έχουμε ορίσει». 

 

Παρότι ο κινητήρας έχει περιοριστεί να λειτουργεί ως τις 3.000 rpm, στο βίντεο μπορούμε να ακούσουμε τον εντυπωσιακό θόρυβό του ακόμη σε αυτές. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για έναν ατμοσφαιρικό V12, χωρητικότητας 4,0 λίτρων ο οποίος προέρχεται από την Cosworth και ο οποίος αποδίδει μέγιστη ισχύ 663 PS/11.500 rpm και έχει «κόφτη» στις 12.100 rpm. Η μέγιστη ροπή του φτάνει τα 467 Nm/9.000 rpm, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει η εταιρεία. 

Το βάρος του T.50 θα είναι 986 kg, χάρη στη μελετημένη κατασκευή του και την εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων και κράματος ελαφρών υλικών. Το βάρος του κινητήρα είναι 178 kg, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά.

Παρακάτω, μπορούμε να δούμε τον κ. Murray να οδηγεί το αυτοκίνητο, όπως και να δούμε τον ανεμιστήρα που υπάρχει στο πίσω μέρος του οχήματος και ο οποίος συμβάλλει στην αεροδυναμική του. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, με τη χρήση ηλεκτρικού κυκλώματος 48 V περιστρέφεται με 7.000 rpm και παράγει την απαιτούμενη κάθε φορά κάθετη δύναμη που είναι απαραίτητη για την καλύτερη δυνατή πρόσφυση του αυτοκινήτου. Όπως έχει γίνει γνωστό, η παραγωγή του T.50 θα ξεκινήσει εντός του 2022 και θα κατασκευαστούν 100 αριθμημένες μονάδες του. Το κόστος κάθε αυτοκινήτου υπολογίζεται σε περίπου 2.500.000 ευρώ.