O Gordon Murray εξηγεί τη φιλοσοφία τού πίσω ανεμιστήρα στο T.50 (video)


Ο διάσημος Βρετανός σχεδιαστής προχωρά σε μια λεπτομερή ανάλυση, προσπαθώντας να μας βάλει στον... αεροδυναμικό κόσμο του εντυπωσιακού sportscar που εμπνεύστηκε.

  • 3/1/2022

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που κλέβει την παράσταση στο τελευταίο δημιούργημα του Gordon Murray, το T.50, αυτό είναι ο ανεμιστήρας. Αναφερόμαστε στη συσκευή που έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του τριθέσιου sportscar και στοχεύει στη δημιουργία κάθετης δύναμης, προσφέροντας διαφορετικά αεροδυναμικά σενάρια, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θέλει να κινηθεί ο οδηγός.

Η εταιρία του Βρετανού σχεδιαστή δημοσίευσε τις προηγούμενες μέρες ακόμα ένα video μέσα από το οποίο γίνεται προσέγγιση στον τρόπο λειτουργίας αυτού του ανεμιστήρα και ο οποίος μοιράζεται πολλά στοιχεία με αντίστοιχους που είχαν τοποθετηθεί στην McLaren F1  και στο μονοθέσιο της Brabham, το BT46. Όπως εξηγείται, στην περίπτωση του Τ.50, ο διαμέτρου 400 mm. ανεμιστήρας, έχει τη ταχύτητα περιστροφής τις 7000 rpm, “ρουφώντας” αέρα μέσα από ενδοδαπέδιους αεραγωγούς και αυξάνοντας την κάθετη δύναμη, τουλάχιστον κατά 50% .

Τα διαθέσιμα αεροδυναμικά σεταρίσματα είναι συνολικά έξι, με δύο εξ αυτών να αφορούν την πέδηση και να επιλέγονται αυτόματα. Ως πιο “funky” επιλογή εμφανίζεται το mode “Streamline” που συνδυάζει τρία διαφορετικά στοιχεία, τον ανεμιστήρα, τα πίσω φτερά και τον διαχύτη, προκειμένου να μειωθεί η επισθέλκουσα έως και 12.5%.

Να σημειώσουμε πως το T.50 θα κατασκευαστεί σε μόλις 25 μονάδες για χρήση σε πίστα και σε 100 μονάδες για οδήγηση στον δρόμο. Στο σύνολο τους να είναι ήδη "καπαρωμένα" από τους νέους κατόχους που έσπευσαν να κλείσουν την παραγγελία τους, ενώ οι πρώτες παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του 2022, με την τιμή του καθενός να αγγίζει τα 2.800.000 €.

Δείτε τα δύο videos με την αεροδυναμική ανάλυση του Gordon Murray...