Ο Ian Callum αποχωρεί από τη Jaguar μετά από 20 χρόνια


ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ IAN CALLUM ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ JAGUAR ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ DESIGN ΤΗΣ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 5/6/2019

Η εικόνα των μοντέλων της Jaguar την τελευταία εικοσαετία πιστώνεται σε έναν άνθρωπο, τον επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού της (Design Director) Ian Callum, ο οποίος από την 1η Ιουλίου θα παραχωρήσει τη θέση του στον Julian Thompson. O Ian Callum θα ασχοληθεί με άλλα πρότζεκτ σχεδίασης, ενώ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του συμβούλου της Jaguar στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο Callum, ο οποίος έχει βραβευτεί πολλές φορές, θεωρεί σαν μια από τις πιο σημαντικές δημιουργίες του την XF και αυτό γιατί, όπως λέει ο ίδιος, ήταν το μοντέλο με το οποίο έγινε η μετάβαση από το παραδοσιακό στο σύγχρονο στυλ.

Εξίσου σημαντική για αυτόν είναι και η F-Type, καθώς μαζί της εκπλήρωσε ένα όνειρό του, καθώς και η i-PACE. Για την τελευταία ο Callum αναφέρει πως είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει κάτι πραγματικά πρωτοποριακό που θα μπορούσε να αλλάξει πραγματικά την εικόνα που έχει κανείς για τη Jaguar και να δείξει πόσο πραγματικά έχει προχωρήσει η μάρκας.

Η καριέρα του σημαντικού σχεδιαστή ξεκίνησε το 1979 στη Ford, ενώ έπειτα από 11 χρόνια μετακόμισε στην TWR Design, με την Aston Martin DB7 να είναι μερικώς δημιούργημά του. Στην Jaguar πήγε το 1999 και τα πρώτα χρόνια ήταν υπεύθυνος και για την Aston Martin, σχεδιάζοντας τις Vanquish και DB9, παρόλο που η τελευταία πιστώθηκε στον Henrik Fisker.