Nissan Leaf: O ηγέτης της ηλεκτροκίνησης


Ο νέος, συναρπαστικός κόσμος της ηλεκτροκίνησης που αλλάζει ριζικά τον τρόπο μετακινήσεων και οδηγικής σκέψης έχει τον τέλειο εκφραστή της: το Nissan LEAF.

  • 27/8/2020

Είναι το αυτοκίνητο που τόλμησε να ανοίξει νέους δρόμους με την τεχνολογία, τη σχεδίαση και τον γνήσια οικολογικό του χαρακτήρα. Το Nissan LEAF έβαλε τα θεμέλια του εξηλεκτρισμού της αυτοκίνησης. Ο σχεδιασμός τoυ LEAF, εκφράζει τη φιλοσοφία της Nissan για το μέλλον. Το εμπρός μέρος διαθέτει τη χαρακτηριστική μάσκα V-motion της Nissan, η οποία αντανακλά το DNA που μοιράζεται με άλλα κορυφαία μοντέλα της φίρμας, όπως τα Nissan X-Trail και Qashqai. Ωστόσο, το μπλε χρώμα της μάσκας, ένα νέο χαρακτηριστικό υπογραφής για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα της Nissan, κάνει το LEAF να ξεχωρίζει. Παράλληλα, η «πλευστή» οροφή προσθέτει στυλ και αίσθηση κίνησης, ενώ οι κομψοί προβολείς LED ενσωματώνουν τον χαρακτηριστικό σχεδιασμό τύπου μπούμερανγκ της Nissan.

Το εσωτερικό του Nissan LEAF δε θα μπορούσε παρά να προσφέρει την ίδια εκλεπτυσμένη εμφάνιση και αίσθηση. Χάρη στα υλικά ανώτερης ποιότητας με την τέλεια συναρμογή και το εξαιρετικό φινίρισμα, κάνει την παραμονή εντός του μια νέα, μοναδική εμπειρία. Ο οδηγός και οι επιβάτες θα εκτιμήσουν την χαρακτηριστική «υπογραφή» με την μπλε ραφή στα καθίσματα, στο ταμπλό και στο τιμόνι, όπως και την οθόνη TFT 8 ιντσών, η διάταξη της οποίας έχει επανασχεδιαστεί για ευκολότερη πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες όπως είναι η τεχνολογία Safety Shield, (η επαναστατική «ασπίδα ασφαλείας» της Nissan), η κατάσταση φόρτισης, το «αποτύπωμα» ισχύος και οι πληροφορίες του συστήματος ήχου και πλοήγησης.

Επίσης τα συστήματα Apple CarPlay και Android Auto έχουν προστεθεί στο σύστημα ψυχαγωγίας, για απρόσκοπτη συνδεσιμότητα με τα smartphones. Οι ιδιοκτήτες του Nissan LEAF θα νιώσουν επίσης άνεση και σιγουριά από ένα νέο interface με μια εφαρμογή για smartphones, που τους επιτρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση φόρτισης του οχήματός τους, να βρουν τον πλησιέστερο σταθμό φόρτισης και να προθερμαίνουν ή να ψύχουν το αυτοκίνητο στην ιδανική θερμοκρασία, πριν καν το οδηγήσουν !

Nissan Intelligent Power

Στο επίκεντρο του Nissan Intelligent Power, στο Nissan LEAF, βρίσκεται το e-powertrain, το σύστημα παραγωγής και μετάδοσης κίνησης, το οποίο προσφέρει βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, αυξημένη ροπή και ισχύ, με πιο δυναμικές επιδόσεις. Το νέο σύστημα μετάδοσης κίνησης συμπληρώνει η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τεχνολογίας, η οποία παρέχει αυξημένη ισχύ, όπως και ικανότητα αποθήκευσης της ενέργειας.

Μαζί με την ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση, το νέο e-powertrain, με την μπαταρία των 62KWh, προσφέρει μια εκπληκτική, γραμμική απόδοση ισχύος 160kW (217PS). Η ροπή έχει αυξηθεί στα 340 Nm, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της επιτάχυνσης, με το 0-100 km/h να έρχεται σε μόλις 6,9 δευτερόλεπτα ! Επιπλέον, το Nissan LEAF έχει μεγαλύτερη αυτονομία που φτάνει τα 528 km στην έκδοση e με την μπαταρία των 62KWh, σε αστικό κύκλο οδήγησης και σύμφωνα με τα νέα Ευρωπαϊκά πρότυπα εκπομπών και κατανάλωσης του WLTP. Επίσης το LEAF είναι διαθέσιμο και σε έκδοση με μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 40 kWh απόδοσης 110 Kw (150PS) με ροπή 320 Nm, 0-100 km/h σε μόλις 7,9 δευτερόλεπτα και αυτονομία 389 km.

Nissan LEAF με τεχνολογίες αιχμής

Το Nissan LEAF διαθέτει τρεις κύριες νέες, ευφυείς τεχνολογίες οδήγησης. Η πρώτη ακούει στο όνομα ProPILOT, το προηγμένο σύστημα υποστήριξης του οδηγού. Χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια οδήγησης σε μια λωρίδα κατεύθυνσης στον αυτοκινητόδρομο, καθιστώντας την οδήγηση ευκολότερη.

Η δεύτερη είναι το ProPILOT Park, που θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης σχετικά με τη στάθμευση. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, εφόσον ενεργοποιηθεί, αναλαμβάνει τον έλεγχο του συνόλου του συστήματος διεύθυνσης, επιτάχυνσης, πέδησης και επιλογής ταχυτήτων, για αυτόματη καθοδήγηση του αυτοκινήτου στο σημείο στάθμευσης. Κατά συνέπεια, εξαλείφει το άγχος του οδηγού κατά τη στάθμευση προσφέροντας ασφάλεια και ακρίβεια κατά τη διαδικασία.

Η τρίτη τεχνολογία, το e-Pedal, είναι κάτι επαναστατικό που αλλάζει τον τρόπο που οδηγούμε. Επιτρέπει στους οδηγούς να εκκινήσουν, να επιταχύνουν, να επιβραδύνουν και να σταματήσουν απλά ρυθμίζοντας το πάτημα στο πεντάλ γκαζιού. Όταν το πεντάλ είναι πλήρως ελεύθερο, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας σε συνδυασμό με την πέδηση εφαρμόζεται αυτόματα, φέρνοντας σταδιακά το αυτοκίνητο σε πλήρη στάση. Το αυτοκίνητο διατηρεί τη θέση του, ακόμη και σε απότομες ανηφορικές πλαγιές, μέχρι να πατηθεί ξανά το πεντάλ. Η απόκριση του e-Pedal επιτρέπει στους οδηγούς να μεγιστοποιήσουν την οδηγική απόλαυση, όταν βρίσκονται σε ανοικτό δρόμο. Ωστόσο, το συμβατικό πεντάλ φρένου θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις πέδησης.

Εκτός από το LEAF όμως, η Nissan προσφέρει και τα αμιγώς, e-NV200 και e-EVALIA που τώρα μπορούν αποκτηθούν από ιδιώτες και επαγγελματίες (ταξί, αστικές διανομές κ.α.) με σημαντικά κίνητρα και οφέλη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που πρόσφατα θέσπισε η κυβέρνηση. Περισσότερες πληροφορίες για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα της Nissan είναι διαθέσιμες στο https://www.nissan.gr/vehicles/electric-vehicles.html