Ο όμιλος Hyundai δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα chips. Έχει στοκάρει…


Οι Κορεάτες διάβασαν πολύ καλά την εξέλιξη και την κατάσταση που διαμορφώθηκαν και έλαβαν τα μέτρα τους.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 2/3/2021

Αυτήν την περίοδο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι η έλλειψη chips για τα ηλεκτρονικά συστήματα των μοντέλων τους, που τις αναγκάζει να μειώσουν την παραγωγή τους. Ο ένας λόγος για την έλλειψη αυτή είναι η μείωση των παραγγελιών των κατασκευαστών αυτοκινήτων προς τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών καθώς προέβλεπαν μειωμένη ζήτηση λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Ένας δεύτερος λόγος είναι και η αυξημένη ζήτηση chips από άλλους τομείς, όπως αυτός των υπολογιστών που επίσης λόγω της πανδημίας είδα τις πωλήσεις τους να αυξάνονται σημαντικά. Υπάρχει όμως ένα αυτοκινητικός όμιλος που για την ώρα δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα και αυτός είναι της Hyundai.

Οι υπεύθυνοι της οποίας όχι μόνο δεν μείωσαν τις παραγγελίες τους αλλά απεναντίας τις αύξησαν προβλέποντας πολύ καλά την κατάσταση που διαμορφώθηκε και την τάση των κατασκευαστών ημιαγωγών να περιορίσουν την παραγωγή chips για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ένα ακόμα θετικό που προέκυψε από την προνοητικότητά τους αυτή ήταν ότι αγόρασαν όταν οι τιμές ήταν χαμηλές, γεγονός που φυσικά έχει αντίκτυπο και στο κόστος παραγωγής. Φυσικά το στοκ του ομίλου της Hyundai δεν είναι ατελείωτο αλλά όπως είπαν στελέχη της Kia «δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες».

Ο κορεάτικος όμιλος πάντως έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα: έχει πολύ περισσότερους ντόπιους προμηθευτές στο συγκεκριμένο κλάδο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Μεταξύ αυτών και η Telechips, η οποία, όπως πιστεύουν οι αναλυτές, δίνει προτεραιότητα στις παραγγελίες της Hyundai.