Ο Όμιλος Volkswagen επενδύει στην Ισπανία για νέο gigafactory μπαταριών


Ο Όμιλος Volkswagen στοχεύει να μετατρέψει την Ισπανία σε ευρωπαϊκό κόμβο ηλεκτρικής κινητικότητας. Τι προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο ύψους άνω των 7 δις ευρώ για το νέο gigafactory μπαταριών στη Βαλένθια.

  • 28/3/2022

Ηλεκτρίζοντας την Ισπανία. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του νέου επενδυτικού πλάνου του Ομίλου Volkswagenγια τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Με έναν Ευρωπαϊκό Κόμβο Ηλεκτρικών Οχημάτων που θα δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια και ένα gigafactory μπαταριών στη Βαλένθια για παραγωγή κυψελών μπαταριών, η Volkswagenανακοίνωσε και επίσημα την τοποθεσία για το τρίτο από τα 6 συνολικά gigafactory μπαταριών που θα κατασκευάσει στην Ευρώπη μέσα στη δεκαετία.

Ο Όμιλος Volkswagen ανακοίνωσε το σχέδιό του να υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα Electric Vehicle PERTE, αφού η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων από την 1η Απριλίου 2022. Το πρόγραμμα «Future Fast Forward» θα περιλαμβάνει συνολική επένδυση άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ μαζί με εξωτερικούς προμηθευτές στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Επιπλέον, η Volkswagen ανακοίνωσε τη Βαλένθια ως την αποκλειστική τοποθεσία για ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών στην Ισπανία.

«Αυτό το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό – για τη Volkswagen, για την Ισπανία και για ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι η φιλοδοξία μας να ηλεκτρίσουμε την Ισπανία και είμαστε πρόθυμοι να επενδύσουμε περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ευρώ μαζί με εξωτερικούς προμηθευτές για την ηλεκτροδότηση των εργοστασίων μας στο Martorell και την Pamplona και την κατασκευή μπαταριών στη Βαλένθια», δήλωσε ο Thomas Schmall, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen, αρμόδιος για την Τεχνολογία και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της SEAT.

«Το Future Fast Forward έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία και να εκδημοκρατίσει την ηλεκτροκίνηση σε όλη την Ευρώπη. Το Fast Forward θα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην ισπανική ιστορία», δήλωσε ο Wayne Griffith, πρόεδρος της SEAT.

Το Gigafactory του Ομίλου VW στη Valencia θα είναι το τρίτο μεγάλο εργοστάσιο μπαταριών της Volkswagen και το δεύτερο εκτός Γερμανίας. «Στη Βαλένθια, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε την παραγωγή κυψελών επόμενης γενιάς. Ένα τυποποιημένο εργοστάσιο, που θα παράγει την πρωτοποριακή ενοποιημένη μπαταρία της Volkswagen και θα εφοδιάζεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιτρέποντας μια βιώσιμη παραγωγή μπαταριών. Θα δημιουργήσει ένα ισχυρό πόλο έλξης σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής μπαταριών στην Ισπανία και όχι μόνο», είπε ο Schmall.

Η διαδικασία επιλογής ήταν σκληρή και η Βαλένθια αναδείχθηκε ως η ισχυρότερη τοποθεσία με βάση περισσότερα από 100 κριτήρια όπως το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, η κρατική υποστήριξη, οι καλές υποδομές logistics και η πράσινη ενέργεια. Η Volkswagen στοχεύει σε παραγωγική ικανότητα 40 GWh ετησίως και σχεδιάζει να απασχολήσει περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στη Βαλένθια. Το χρονοδιάγραμμα είναι βέβαια στενό. Για να είναι απόλυτα έτοιμο να ξεκινήσει η παραγωγή το 2026, η κατασκευή του εργοστασίου θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Συνολικά, η Volkswagen σχεδιάζει να κατασκευάσει 6 Gigafactories στην Ευρώπη με ετήσια δυναμικότητα 240 GWh. Το πρώτο gigafactory μπαταριών που θα κατασκευαστεί εκτός Γερμανίας θα γίνει από τη συνεργασία με τη Northvolt στο Skelleftea της Σουηδίας. Το κεντρικό gigafactory μπαταριών και ένα πρότυπο σχέδιο για όλα τα επόμενα εργοστάσια θα είναι το εργοστάσιο του Salzgitter στη Γερμανία που θα ξεκινήσει την παραγωγή του το 2025. Οι υπόλοιπες τρεις τοποθεσίες που αναμένεται να κατασκευαστούν τα υπόλοιπα gigafactory του Ομίλου μένει να ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.