O όμιλος VW αντιμετωπίζει πρόστιμο 100 εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε.


Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη μη επίτευξη των ορίων εκπομπής CO2, που αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στην πανδημία του κορωνοϊού

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 22/1/2021

O Όμιλος Volkswagen σε όλη τη διάρκεια του 2020 κατέβαλε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μειώσει τον μέσο όρο εκπομπής CO2 της γκάμας του και πραγματικά έκανε πολύ καλή δουλειά. Το μείωσε κατά περίπου 20%, στα 99,9 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Νούμερο εξαιρετικά αλλά όχι επαρκές, μιας και είναι 0,5% πιο μεγάλο από το στόχο, γεγονός που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιφέρει πρόστιμο. Σύμφωνα με το Reuters γίνεται λόγο για ένα μικρό τριψήφιο νούμερο εκατομμυρίων ευρώ, οπότε μιλάμε για τουλάχιστον 100.

Το πρόστιμο θα ήταν σαφώς πιο υψηλό αν η VW δεν είχε ενταχθεί, όπως είχε δικαίωμα με βάση τη νομοθεσία σε μια ομάδα κατασκευαστών μαζί με τις SAIC και Ford. O επικεφαλής της Herbert Diess απέδωσε την για λίγο μη επίτευξη του ορίου ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε βέβαιος πως αυτό θα γίνει το 2021, καθώς στη γκάμα του ομίλου θα προστεθεί μια σειρά ηλεκτρικών αλλά plug-in υβριδικών μοντέλων που και το μέσο όρο ρίχνουν και πριμοδοτούνται.

Ιδιαίτερα ευχάριστο για τη VW είναι πως μέσα στο 2020 τριπλασιάστηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών της μοντέλων σε συνολικά 315.400 μονάδες, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και φέτος.