Ο όμιλος VW εξετάζει νέο εργοστάσιο στην Τουρκία ή στη Βουλγαρία


Η Τουρκία δείχνει ως το φαβορί για το νέο εργοστάσιο στο οποίο θα κατασκευάζεται σημαντικό ποσοστό των συμβατικών μοντέλων της VW.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 26/6/2019

Στα μελλοντικά πλάνα του ομίλου VW είναι στα εργοστάσια του στη Γερμανία να κατασκευάζονται αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα, οπότε αναζητούνται εναλλακτικές για αυτά με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Έτσι αρχικά ο όμιλος εξέταζε πέντε διαφορετικές χώρες, αλλά πλέον και σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, οι επιλογές έχουν περιοριστεί σε μόλις δύο. Την Τουρκία και τη Βουλγαρία, με στελέχη του ομίλου να έχουν επισκεφτεί πολλές φορές και τις δύο χώρες κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung ο ισχυρός άντρας του ομίλου Herbert Diess βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία για να συζητήσει τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για ένα νέο εργοστάσιο στην επαρχία Manisa, ενώ πήγε και στην Άγκυρα. Καλά πληροφορημένες πηγές πάντως αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες μπορεί να ανακοινωθεί μια απόφαση του ομίλου θετική για την Τουρκία.

Το νέο εργοστάσιο στη Manisa θα μπορούσε να έχει ένα ετήσιο δυναμικό 300.000 μονάδων ετησίως, ενώ μεταξύ άλλων θα μπορούσαν να κατασκευάζονται σε αυτό τόσο το Seat Ateca όσο και το Skoda Karoq. Όσο για το ύψος της επένδυσης θα φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η τελευταία φορά πάντως που κάποια αυτοκινητοβιομηχανία επένδυσε στην Τουρκία ήταν πριν από 22 ολόκληρα χρόνια, το 1997, με τις Toyota και Honda.