Οι καταλύτες κάνουν «φτερά» στους δρόμους της Μ. Βρετανίας


ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΚΥΜΑ ΚΛΟΠΩΝ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΘΩΣ ΟΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΣΠΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΠΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/12/2019

Οι κλοπές αυτοκινήτων αποτελεί μια μάστιγα η οποία έχει επεκταθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, ωστόσο, στη Μ. Βρετανία οι αστυνομικές αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα θλιβερό φαινόμενο.

Αυτό της κλοπής των καταλυτών, οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο των εγκληματικών οργανώσεων που εμπορεύονται τα πολύτιμα μέταλλα τα οποία εμπεριέχουν τα συστήματα φίλτρανσης των καυσαερίων.

Μάλιστα, οι ληστές των καταλυτών έχουν και σαφή προτίμηση στην υβριδική τεχνολογία καθώς σε αυτά τα οχήματα οι καταλύτες διαθέτουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολύτιμα μέταλλα ενώ η διάβρωση που έχουν υποστεί αυτά είναι μικρότερη χάρη στην ικανότητα κίνησης με την ηλεκτρική ενέργεια.

Ένας καταλύτης πωλείται έως και 235 ευρώ με σκοπό να ανακυκλωθεί και να ανακτηθούν τα πολύτιμα μέταλλα που περιέχει, όπως το παλλάδιο, ενώ ως ανταλλακτικό η τιμή του μπορεί να φτάσει έως και τα 1150 ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 3.000 κλοπές καταλυτών στην πόλη του Λονδίνου, όταν για ολόκληρο το 2018 οι αναφορές δεν ήταν περισσότερες από 1.500.

Η νέα «μόδα» έχει δημιουργήσει αμηχανία και στις αυτοκινητοβιομηχανίες και ειδικότερα στην Toyota, η οποία πασχίζει να ανταποκριθεί στην ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση καταλυτών.