Opel Rocks-e: Το αστικό μίνι ηλεκτρικό της Opel!


Η Opel αποκαλύπτει επίσημα το Rocks-Ε, το μίνι ηλεκτρικό της όχημα για τις αστικές μετακινήσεις και το χαρακτηρίζει SUM, από τα αρχικά των λέξεων Sustainable Urban Mobility (Βιώσιμη αστική κινητικότητα).

  • 25/8/2021

Αν από τις φωτογραφίες το Opel Rocks-Ε σας θυμίζει το Citroen Ami τότε δεν κάνετε λάθος. Με την αστική κινητικότητα να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία τα επόμενα χρόνια και νέες προτάσεις και μορφές μετακίνησης εντός των πόλεων να αναμένεται να γνωρίσουν τεράστια άνθηση όλοι οι κατασκευαστές θέλουν ένα μερίδιο από αυτή την αυξανόμενη εμπορική πίτα.

Η απάντηση της Opel στις νέες απαιτήσεις αστικής μετακίνησης είναι το Rocks-E που παρουσίασε σήμερα η γερμανική φίρμα. Με μόλις 2,41 μέτρα μήκος και 1,39 μέτρα πλάτος (χωρίς τους καθρέφτες) κάνει την κίνηση στα μικρά στενά της πόλης παιχνιδάκι και δεν θα έχει πρόβλημα να χωρέσει παντού, ενώ με διάμετρο κύκλου στροφής μόλις 7,20 μέτρων κάνει εύκολες όλες τις πιθανές μανούβρες και μπορεί να χωρέσει σε μικρούς χώρους στάθμευσης.

Μάλιστα, με το συνολικό βάρος του να μην υπερβαίνει τα 471 κιλά (συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας κίνησης), επίσημα κατατάσσεται ως ένα ελαφρύ όχημα. Αυτό σημαίνει ότι στη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. μπορεί να οδηγείται ακόμα και από έφηβους ηλικίας 15 ετών με δίπλωμα οδήγησης μοτοποδηλάτου.

Το Rocks-Ε έχει θέσεις αποκλειστικά για δύο επιβάτες και κινείται από ένα ηλεκτρικό μοτέρ 6 kW (8 ίππων). Η ενέργεια αποθηκεύεται σε μία μπαταρία χωρητικότητας 5,5 kWh, που προσφέρει μέγιστη αυτονομία 75 χιλιομέτρων κατά τον κύκλο WLTP. Η τελική ταχύτητα Rocks-E φτάνει τα 45 χλμ/ώρα. Η μπαταρία του μπορεί να φορτίζει πλήρως σε μια κοινή οικιακή πρίζα μέσα σε μόλις 3,5 ώρες. Το συνοδευτικό καλώδιο φόρτισης μήκους τριών μέτρων βρίσκεται συνεχώς μέσα στο Rocks-Ε και απλά το τραβάς από την πόρτα του συνοδηγού όταν χρειάζεται. Η Opel μάλιστα προσφέρει και έναν αντάπτορα για φόρτιση σε δημόσιο σταθμό.

Εξωτερικά, το Rocks-E υιοθετεί το νέο πρόσωπο της μάρκας Opel Vizor μαζί με προβολείς και φλας LED. Οι πόρτες στις δύο πλευρές ανοίγουν αντίθετα: η πόρτα του συνοδηγού ανοίγει προς τα εμπρός όπως συνήθως, ενώ η πόρτα του οδηγού ανοίγει προς τα πίσω, προς την αντίθετη δηλαδή κατεύθυνση. Τα εμπρός και πίσω πάνελ του αμαξώματος δε, είναι παρόμοια.

Στο εσωτερικό, τα δύο καθίσματα είναι έκκεντρα τοποθετημένα, ώστε ο συνοδηγός να έχει αρκετό χώρο στην περιοχή των ποδιών και ο οδηγός να μπορεί να μετακινεί το κάθισμά του εμπρός-πίσω. Ο χώρος για το κεφάλι είναι άφθονος, ακόμα και για άτομα με ύψος πάνω από 1.90 μ. παρά τις συμπαγείς διαστάσεις του, το νέο Rocks-e προσφέρει χώρο αποσκευών 63 λίτρων στην περιοχή των ποδιών του συνοδηγού.

Το νέο Opel Rocks-E θα είναι διαθέσιμο στη Γερμανία από το φθινόπωρο σε τρεις εκδόσεις εξοπλισμού, ενώ από το 2022 θα ακολουθήσουν και άλλες αγορές, μεταξύ αυτών ίσως περιλαμβάνεται και η ελληνική. Η τιμή του σύμφωνα με την Opel θα είναι σημαντικά πιο χαμηλή από αυτήν ενός συμβατικού μίνι, ενώ το μηνιαίο κόστος μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing) θα είναι παρόμοιο με αυτό του εισιτηρίου σε δημόσιο μέσο μεταφοράς.