Ούτε η BMW Μ1 του Andy Warhol γλίτωσε από τους ακτιβιστές – Δείτε πως την «έλουσαν» με αλεύρι (video)


Το διάσημο art car της BMW βρισκόταν στη Fabbrica del Vapore του Μιλάνου όταν το προσέγγισε το γκρουπ των ακτιβιστών με την ονομασία «Ultima Generazione». 

  • 22/11/2022

Ολοένα και περισσότερα γίνονται πλέον τα περιστατικά με ομάδες ακτιβιστών που πραγματοποιούν επιθέσεις σε διάσημα έργα τέχνης θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλουν το μήνυμά τους για την κλιματική αλλαγή.

O Andy Warhol βάφει την BMW M1.
O Andy Warhol βάφει την BMW M1.

Κάπως έτσι είδαμε το προηγούμενο διάστημα τη «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι να καλύπτεται με ένα κομμάτι τούρτας, αλλά και «Το κορίτσι με ένα μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Γιοχάνες Βερμέερ να δέχεται μια κονσέρβα με ντοματοπελτέ.

Στην ίδια λογική, πριν από μερικές εβδομάδες στο Λονδίνο, ένα γκρουπ ακτιβιστών επιτέθηκε με μπογιές στην έκθεση της Aston Martin. Σε αυτή τη μακρά λίστα έρχεται να προστεθεί μία ακόμα επίθεση. Αυτή τη φορά «θύμα» ήταν η BMW M1 που είχε επιμεληθεί ο διάσημος εικαστικός Andy Warhol, το 1979.

Το αυτοκίνητο βρισκόταν στη Fabbrica del Vapore του Μιλάνου όταν το προσέγγισε το γκρουπ των ακτιβιστών με την ονομασία «Ultima Generazione» (Η Τελευταία Γενιά). Μόλις έφτασαν δίπλα στο αυτοκίνητο έβγαλαν σακούλες με αλεύρι και άρχισαν να το ρίχνουν πάνω στο αμάξωμα.

Στη συνέχεια ένα μέλος άρχισε να φωνάζει, ενώ οι φύλακες προσπαθούσαν να το απομακρύνουν, στέλνοντας μήνυμα στις κυβερνήσεις που αποτυγχάνουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η BMW M1 του Andy Warhol ήταν το τέταρτο κατά σειρά art car της γερμανικής φίρμας και αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές δημιουργίες της σειράς η οποία μάλιστα σχεδιάστηκε από τον ίδιο και όχι από ομάδα βοηθών, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις. Για να έρθει το τελικό αποτέλεσμα ο Warhol χρησιμοποίησε 6 κιλά χρώματος το οποίο εφάρμοσε πάνω στο κεντρομήχανο μοντέλο μέσα σε διάστημα 28 λεπτών!

Δείτε πως δούλεψε o Andy Warhol πάνω στην BMW M1 μέσα από το παρακάτω video…