Παγκόσμια πρεμιέρα της Porsche GT4 ePerformance στο Goodwood (Video)


Μόλις τον περασμένο μήνα η Porsche παρουσίασε την 718 Cayman GT4 ePerformance, με την γερμανική φίρμα να αφαιρεί το “718 Cayman” από το όνομα του και έτσι η GT4 ePerformance να κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο της στο διάσημο Goodwood Festival of Speed.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: PORSCHE
  • 28/6/2022

Η νέα Porsche GT4 ePerformance αποκαλύφθηκε και έδειξε δημόσια τη δύναμή της για πρώτη φορά στο Goodwood Festival of Speed στη νότια Αγγλία. Η ανάβαση των 1,9 χιλιομέτρων εντός του κτήματος Goodwood ήρθε να σηματοδοτήσει επίσης την έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας της GT4 ePerformance.

Τα επόμενα δύο χρόνια, το καινοτόμο όχημα δοκιμών θα ταξιδέψει σε όλη τη Γερμανία και όχι μόνο. Ο στόχος είναι να καταδειχθεί η δυναμική των καινοτόμων οχημάτων και οι δυνατότητες αγωνιστικών μορφών που σχετίζονται με αυτήν σε ομάδες πελατών αγώνων, συνεργάτες και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η GT4 ePerformance μεταφέρει πολλή από την τεχνολογία του Mission R, του concept που αποκαλύφθηκε στην Έκθεση IAA Mobility του 2021 στο Μόναχο, το οποίο σκιαγράφησε το όραμα της Porsche για ένα πλήρως ηλεκτρικό αγωνιστικό GT για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στο μέλλον. Και τα δύο μοντέλα βασίζονται στο πλαίσιο του δοκιμασμένου μοντέλου 718 GT4 Clubsport. Ο ηλεκτροκινητήρας και η τεχνολογία μπαταριών προέρχονται επίσης εξ ολοκλήρου από το πρωτότυπο του IAA. Η μέγιστη ισχύ φτάνει έως και 800 kW (1.088 PS). Σε αγώνες προσομοίωσης, διατίθεται σταθερή ισχύς 450 kW (612 PS) για 30 λεπτά - τη διάρκεια ενός αγώνα Carrera Cup. Όσον αφορά τους χρόνους γύρων και την τελική ταχύτητα, το GT4 ePerformance βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τις επιδόσεις του τρέχοντος 911 GT3 Cup της γενιάς 992. Χάρη στην τεχνολογία 900 volt, η φόρτιση της μπαταρίας εκτινάσσεται από το 5 σε 80% σε περίπου 15 λεπτά.

Η Porsche επανασχεδίασε περίπου 6.000 ανταλλακτικά για την Porsche GT4 ePerformance. Υπό τις οδηγίες του σχεδιαστή Grant Larsson, η ομάδα από την Porsche Style κατέληξε στο τελικό σχήμα του αυτοκινήτου. Το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά φυσικών ινών, μεταξύ άλλων, με την παραγωγή του να παράγει λιγότερες εκπομπές CO2 σε σύγκριση με ένα σώμα που παράγεται από συνθετικά υλικά. Οι ανακυκλωμένες ίνες άνθρακα χρησιμοποιούνται επίσης για σκοπούς δοκιμών. Χάρη στα φουσκωμένα φτερά του, το αγωνιστικό αυτοκίνητο είναι 14 εκατοστά πιο φαρδύ από μία 718 Cayman GT4Clubsport. Αυτό αφήνει περισσότερο χώρο για τα φαρδύτερα αγωνιστικά ελαστικά Michelin 18 ιντσών, εκ των οποίων τα ανανεώσιμα υλικά αποτελούν ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό.

Η Michelin προμηθεύει τα αγωνιστικά ελαστικά για την πλήρως ηλεκτρική Porsche GT4 ePerformance, με τα βιολογικά ή ανακυκλωμένα υλικά να αποτελούν το 53% του κάθε ελαστικού. Οι πρώτες ύλες αειφόρου προέλευσης περιλαμβάνουν επίσης φυσικό καουτσούκ και αιθάλη, τα οποία ανακτώνται από μεταχειρισμένα ελαστικά χρησιμοποιώντας μια ειδική μέθοδο επεξεργασίας που εφαρμόζει η συνεργαζόμενη εταιρεία Enviro. Άλλα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν βασίζονται σε φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού, ρητίνη πεύκου και ηλιέλαιο καθώς και σε μεταλλικά υπολείμματα.

Δείτε την μοναδική Porsche GT4 ePerformance στο βίντεο που ακολουθεί: