PAL-V Liberty: Ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο κυκλοφορεί ανάμεσά μας!


Η ολλανδική εταιρία δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο χώρο του ιπτάμενου αυτοκινήτου, το οποίο πλέον κυκλοφορεί νόμιμα στην Ευρώπη!

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: PAL-V
  • 29/10/2020

Μια ιδέα για την οποία ακούμε χρόνια τώρα είναι αυτή του ιπτάμενου αυτοκινήτου. Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί διάφορα projects τα οποία όμως δεν κατάφεραν ποτέ να προχωρήσουν παραπέρα, ακόμη και στην αγορά των ΗΠΑ όπου ακμάζει κάθε τρελή και παλαβή εφεύρεση.

Και τώρα έρχεται η PAL-V η οποία ανακοινώνει πως το Liberty -που εξελίσσει εδώ και χρόνια και που παρουσίασε το 2018 στη Γενεύη- έλαβε έγκριση τύπου ώστε να κυκλοφορεί στους δρόμους ως το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο. Μάλιστα, οι Ολλανδοί λένε πως το Liberty πέρασε με επιτυχία τις «εξετάσεις» και έλαβε κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Για να τις πάρει πέρασε από τεστ σε αυτοκινητόδρομους, σε δοκιμές φρένων, εκπομπών ρύπων, καθώς και των ορίων εκπομπής ήχου. Κάτι που η PAL-V το πάλευε από το 2015 ώστε να πάρει την βούλα από την υπηρεσία EASA (European Aviation Safety Agency).

Ως κατασκευή το Liberty έχει τρεις τροχούς και έναν κινητήρα 100 PS που χαρίζει ένα 0-100 km/h σε περίπου 9 sec με τελική ταχύτητα στα 160 χλμ./ώρα. Η μέση κατανάλωση αμόλυβδης είναι στα 7,6 lt/100 km με αυτονομία 1.315 km.

Στο πάνω μέρος της οροφής βρίσκεται αναδιπλωμένο το σύστημα έλικας ώστε το Liberty να μεταμορφωθεί σε 10 min σε ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο με δύο κινητήρες Rotax των 200 PS. Το οποίο μπορεί να πιάσει στον αέρα έως 180 km/h με εμβέλεια 500 km (το ρεζερβουάρ είναι στα 100 lt, συνολικό βάρος στα 664 kg) και μέγιστο ύψος στα 3.500 m.

To μήκος του ως κανονικό αυτοκίνητο φτάνει τα 4 m και ως ιπτάμενο τα 6,1 m, αλλά στην τελευταία περίπτωση απαιτείται «άπλα» διότι η έλικα γυρίζει σε διάμετρο κοντά 11 m. Στο εσωτερικό υπάρχουν δύο θέσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κανείς άδεια οδήγησης για το Liberty είναι οι έως 30 ώρες ειδικής εκπαίδευσης και χειρισμού. Αυτό που μένει για να πετάξει είναι να δοθεί η σχετική έγκριση για πτήσεις και να ολοκληρωθούν οι δοκιμές.

Και τώρα τα ευχάριστα για όποιον έχει να καταβάλει κάτι λιγότερο από 500.000 ευρώ για να αποκτήσει το Liberty. Ναι, αυτή είναι η τιμή της έκδοσης Pioneer, αλλά μην απογοητεύεστε επειδή υπάρχει και η «φτηνότερη» Sport με μόλις 342.000 ευρώ. Τιμή ευκαιρίας…