Πάσχα με τη βενζίνη στα 2 ευρώ – Ανοιχτό παράθυρο για Fuel Pass 3


Η Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής συνιστά ψυχραιμία και προτείνει στους εκδρομείς του Πάσχα να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

  • ΦΩΤ.:RCPHOTOSTOCK.COM, RAFAEL CLASSEN
  • 11/4/2023

Είναι από τις φορές που η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία. Την πρωταπριλιά το Car and Driver διάλεξε το ψεματάκι του να είναι η απόφαση της Κυβέρνησης να προσφέρει έναν νέο κύκλο του προγράμματος επιδότησης καυσίμων, το Fuel Pass 3.

Πολλοί αναγνώστες δεν... τσίμπησαν και κατάλαβαν ότι η είδηση συνδέεται με το γνωστό έθιμο, ωστόσο λίγα 24ωρα αργότερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε το Fuel Pass 3 εφόσον οι τιμές στα πρατήρια ξεφύγουν.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΟΠΕΚ πήρε την απόφαση να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, μια εξέλιξη που αναμενόμενα θα επηρεάσει τις τιμές στα πρατήρια όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2023 η μέση τιμή της αμόλυβδης έφτασε τα 1,940 ευρώ/λίτρο, της 100άρας τα 2,101 ευρώ/λίτρο και του diesel κίνησης τα 1,654 ευρώ/λίτρο.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες και ενώ η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα κορυφώνεται, είναι πολύ πιθανό η τιμής της αμόλυβδης να αγγίξει και γιατί όχι να ξεπεράσει τα 2,00 ευρώ/λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτή η τιμή ωστόσο ήδη έχει διαμορφωθεί σε αρκετά ελληνικά νησιά όπου το κόστος μεταφοράς των καυσίμων επιβαρύνει την τελική τιμή.

Η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής κα. Μαρία Ζάγκα μιλώντας στο zougla.gr σημείωσε τον πανικό που προκλήθηκε από την απόφαση του ΟΠΕΚ και τόνισε ότι οι οδηγοί θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Παράλληλα προέτρεψε τους εκδρομείς να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους από το πρατήριο της γειτονιάς, το οποίο γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Μάλιστα σημείωσε ότι την προηγούμενη Παρασκευή η Οικονομική Αστυνομία εντόπισε και δέσμευσε ένα τεράστιο φορτίο διαλυτών το οποίο προοριζόταν για νόθευση των καυσίμων.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως οι τιμές στα πρατήρια της Αττικής θα διαμορφωθούν ανάλογα με τα τιμολόγια και όχι σύμφωνα με τις ειδήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ενώ ξεκαθάρισε πως αυτό που απαιτεί ο κλάδος της είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να εντοπίζονται τα πρατήρια που υπερτιμολογούν ή που νοθεύουν τα καύσιμά τους.