Η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου βάζει «φωτιά» στις τιμές των καυσίμων


Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι τέτοιου είδους αναταραχές αναμενόμενα έχουν επιπτώσεις και στη χώρα μας. 

  • 4/4/2023

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά από μία νέα εκτόξευση στις τιμές των καυσίμων η οποία «πυροδοτείται» από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγή πετρελαίου που θα ξεπεράσει το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η ανακοίνωση ήρθε από την Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς και το οι συνέπειες εμφανίστηκαν άμεσα με εκτόξευση των τιμών την Δευτέρα 3 Απριλίου όπου και σημειώθηκε η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τον Απρίλιο του 2022.

Πλέον δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιθανό η τιμή να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, όταν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες είχε πέσει στα 71 δολάρια.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας την Τρίτη 4 Απριλίου μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, τονίζοντας ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ αναμενόμενα θα έχει επιπτώσεις και στη χώρα μας. Παράλληλα σημείωσε πόσο κρίσιμο είναι να υπάρχουν διαθέσιμα στα ταμεία ώστε να περιορίζονται αυτές οι δυσμενείς συνέπειες.

Αναλυτικά ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε:  

«Προφανώς οι αναταραχές που γίνονται στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα και προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές, έχουν επιπτώσεις και στη χώρα μας. Βεβαίως οι επιπτώσεις συναρτώνται πάντα από το πώς η Κυβέρνηση και η κοινωνία έχουν αντιμετωπίσει με επάρκεια τις προηγούμενες κρίσεις. Δηλαδή κατά πόσο έχουμε χτίσει ισχυρά θεμέλια ώστε να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες τέτοιων εξελίξεων. Η απόφαση του ΟΠΕΚ ήταν κάτι που είχαμε στο μυαλό μας. Πάντα λέγαμε ότι το 2ο τρίμηνο του 2023, για διαφορετικούς λόγους, όπως για παράδειγμα η εκτόξευση της ανάπτυξης στην Κίνα, μπορεί να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου. Για αυτό πρέπει να έχουμε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις κρίσεις μελλοντικά».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1»...