Picasso PS-01, ένα νέο supercar από την Ελβετία


Η Ελβετία δεν είναι μια χώρα που θα περίμενε κανείς να δει να αναπτύσσεται κάποιο υπεραυτοκίνητο. Και όμως, δίπλα από τράπεζες και ωρολογοποιίες, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά μία νέα προσπάθεια.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 8/1/2021

Οι πιο ψαγμένοι ίσως να θυμούνται τα Monteverdi. Ναι, η κατασκευή αυτοκινήτων δεν αποτελεί καινοτομία στην Ελβετία. Ενώ όμως η χώρα διακρίνεται σε άλλους τομείς (όπως τα ρολόγια και οι σοκολάτες…), σπάνια βλέπουμε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτός που αποφάσισε να ταράξει να νερά, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο Stefano Picasso, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας Picasso Automotive. Ο εν λόγω δημιουργός εξελίσσει ένα σύγχρονο supercar, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το PS-01 θα είναι «το πιο τρελό όχημα από ανθρακονήματα που υπάρχει».

Αυτό μπορεί κανείς να το αντιληφθεί εν μέρει από τις φωτογραφίες των πρωτοτύπων που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Υπάρχουν όμως και ορισμένα στοιχεία που ενισχύουν αυτή την άποψη. Για παράδειγμα, το αμάξωμα χρησιμοποιεί ένα ενιαίο πάνελ από ανθρακονήματα, μήκους 3,2 μέτρων, το μεγαλύτερο κομμάτι που μπορεί να βρει κανείς σήμερα διαθέσιμο στην αγορά. Επιπροσθέτως, το πίσω υποπλαίσιο είναι όλο κατασκευασμένο από ίνες άνθρακα, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες από την κατηγορία των αγωνιστικών LMP2! Όσο για την εκτεταμένη χρήση ελαφρών υλικών, περιορίζει το τελικό βάρος στα μόλις 900 κιλά!

Αναφορικά με την «καρδιά» του αυτοκινήτου, θα είναι Ιταλική. Κάποιο a twin-turbo V6 σύνολο, με απόδοση περίπου 600 ίππων. Ο κατασκευαστής του δεν κατονομάζεται, αυτό που λέει όμως η εταιρία είναι ότι ο κινητήρας της θα προέρχεται «από τα πιο διάσημα Ιταλικά αυτοκίνητα». Κατά τα άλλα, το κιβώτιο ταχυτήτων θα προέρχεται από τη Sadev, ενώ οι αναρτήσεις από την Öhlins.

Σύμφωνα με το πλάνο της Picasso, οι πρώτες δοκιμές στην πίστα θα ξεκινήσουν σύντομα. Οπότε λογικά μέσα στην άνοιξη θα έχουμε νεότερα, αναφορικά με το PS-01.