Πιλοτές πολυκατοικιών: Μπαίνει τέλος στο «χάος» με τις θέσεις στάθμευσης


Όλα δείχνουν ότι οι διαμάχες μεταξύ των ιδιοκτητών διαμερισμάτων με θέσεις στάθμευσης σε πιλοτές, φτάνουν στο τέλος τους.

  • 14/12/2022

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» πριν από το κλείσιμο του έτους το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα φέρει τροπολογία που θα λύνει το χρόνιο πρόβλημα και θα ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς που για δεκαετίες παρέμενε θολό.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η «πληγή» των πιλοτών είναι ανοιχτή πάνω από 50 χρόνια προκαλώντας διαμάχες μεταξύ των ενοίκων των παλιών πολυκατοικιών, ενώ δυσκολίες εμφανίζονταν και στο Κτηματολόγιο.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Αρείου Πάγου είχαν κριθεί άκυρες χιλιάδες θέσεις στάθμευσης που είχαν συσταθεί ως ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες στον ανοιχτό χώρο πιλοτής πολυκατοικίας, αγορασμένες νόμιμα σε χρόνο που αυτό επιτρεπόταν, με αποτέλεσμα να παραμένουν «στον αέρα» και τα χιλιοστά εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου των θέσεων αυτών, και να μην «κλείνουν» τα χιλιοστά του οικοπέδου στο Κτηματολόγιο.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα ακίνητα που έχουν θέσεις στάθμευσης σε πιλοτές χάνουν την αξία τους διότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί στον νέο αγοραστή και η θέση στάθμευσης που αντιστοιχεί στο εκάστοτε διαμέρισμα που βγαίνει προς πώληση.

Με την τροπολογία που θα ενσωματωθεί σε προσεχές νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι συγκεκριμένες θέσεις θα μετατραπούν σε παρακολούθημα (βοηθητικό χώρο) υπάρχουσας οριζόντιας ιδιοκτησίας και συνεπώς θα υπάρχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης μιας τέτοιας θέσης δεν έχει δικό του διαμέρισμα, κατάστημα ή γραφείο στην πολυκατοικία, θα μπορεί να τη μεταβιβάσει αποκλειστικά σε ιδιοκτήτη του ίδιου κτιρίου, που θα την προσαρτήσει ως παράρτημα στην ιδιοκτησία του αγοραστή, προσθέτοντας σε αυτήν τα χιλιοστά της.