Pirelli Calendar 2016: Φεμινισμός, όχι γυμνό! (VIDEO)


Το γυμνό έδωσε την θέση του στο μεγαλείο του φεμινισμού μεσα από το φακό της Annie Liebovitz.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΓΓΛΙΑ - ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 30/11/2015

Στο Pirelli Calendar 2016 η φωτογράφος Annie Liebovitz επέλεξε να περάσει κοινωνικά μηνύματα μέσα από ξεχωριστές προσωπικότητες παρά να δείξει αισθησιακά γυναικεία σώματα. Yoko Ono και Serena Williams μεταξύ αυτών που "δάνεισαν" τα σώματά τους...

O αισθησιασμός, τα εντυπωσιακά top models και το «καλλιτεχνικό» γυμνό απουσιάζουν από το Pirelli Calendar 2016. Η  Annie Liebovitz, η διάσημη αμερικανίδα φωτογράφος, όπως τόνισε στην συνέντευξη Τύπου αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό, να «δείξει» γυναίκες που θαυμάζει για την στάση τους στην κοινωνία είτε αυτές είναι αθλήτριες, είτε καλλιτέχνες, είτε έχουν ανθρωπιστική δράση. Και υπό μια έννοια, όσο αυτό και εάν είναι απογοητευτικό για τα εκατομμύρια των θαυμαστών του διάσημου ημερολογίου, έχει μια κάποια λογική για έναν πλανήτη που «βράζει» πολιτικο-οικονομικά. Είναι όμως και ένα μεγάλο ρίσκο... Πάντως, ο επικεφαλής της Pirelli, Marco Tronceti Provera, έδειξε να το διασκεδάζει τονίζοντας σε σχετική ερώτηση ότι επιλέχθηκε η Annie Liebovitz για την ξεχωριστή της καλλιτεχνική αισθητική και πώς «σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνουμε στο έργο των φωτογράφων. Είναι ελεύθεροι να εκφραστούν».

Στο Pirelli Calendar 2016 αναμφισβήτητα ο φεμινισμός είναι το κυρίαρχο στοιχείο, όπως και διάφορα πολιτικο-κοινωνικά μηνύματα που η Annie Liebovitz, μια φωτογράφος έμπειρη και με έντονη προσωπικότητα περνάει προς κάθε κατεύθυνση. Ακτιβίστριες, καλλιτέχνες, αθλήτριες έχουν «δανείσει» με φυσικό τρόπο τα σώματά τους και όχι γυμνά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τα sexy μοντέλα για την δημιουργία αυτού του ημερολογίου.

«Μέσα από το φακό μου προσπάθησα να αποτυπώσω το ξεχωριστό βλέμμα της κάθε γυναίκας» θα πει η δημιουργός (είχε φωτογραφήσει και το Pirelli Callendar 2000) για την Yao Chen (την Κινέζα καλλιτέχνη), την Natalia Vodianova ένα top model με ανθρωπιστική δράση, την Χολιγουντιανή παραγωγό Kathleen Kennedy, την καλλιτέχνη Agnes Gund που φωτογραφήθηκε με την εγγονή της, την διάσημη τενίστρια Serena Williams, τη συγγραφέα Fran Lebowitz, τη Mellody Hobson (καλλιτέχνης, με φιλανθρωπιστική δράση), την blogger Tavi Gevinson, την performer και πιο διάσημη χήρα Yoko Ono (83 ετών πια!), την διάσημη τραγουδίστρια Patti Smith και την καλλιτέχνη της stand-up commedy, Amy Schumer.

Η επιλογή αυτών των προσωπικοτήτων έγινε για την «συμβολή τους στο να γίνει διαφορετικός ο κόσμος» όπως τονίστηκε, αλλά και το αποτέλεσμα να αντανακλά ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, επαγγελμάτων, σωματοτύπων, αλλά και εθνικής πολυμορφίας.

Οι 13 εικόνες είναι ασπρόμαυρες, χωρίς καμία απολύτως ψηφιακή επεξεργασία και μια ρετρό αισθητική.

 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ – YAO CHEN

Πρόκειται για μια κινέζα καλλιτέχνη, με πάνω από εβδομήντα εκατομμύρια οπαδούς στα Social Media στην πατρίδα της. Η Yao Chen είναι από τα πιο διάσημα πρόσωπα στον πλανήτη. Παίζει σε ταινίες και στην τηλεόραση και είναι γνωστή κυρίως για τις εμφανίσεις της σε ρομαντικές κωμωδίες. Από το 2013 είχε αποκτήσει τόσο μεγάλη επιρροή που ονομάστηκε η πρώτη Κινέζα Πρεσβευτής Καλής Θέλησης προς τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες…

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - NATALIA VODIANOVA

Γεννήθηκε σε μια φτωχή βιομηχανική πόλη της Σοβιετικής Ένωσης. Η μητέρα της έμεινε μόνη της για να τη μεγαλώσει και από την ηλικία των 7 χρονών φρόντιζε την μικρότερη αδελφή της που έχει εγκεφαλική παράλυση. Ένας κυνηγός μοντέλων από ένα γαλλικό πρακτορείο μοντέλων που επισκεπτόταν τη Ρωσία, της άλλαξε τη ζωή. Άρχισε να εργάζεται ως μοντέλο όταν ήταν δεκαοχτώ και ήταν σύντομα σε αμέτρητες πασαρέλες, εξώφυλλα περιοδικών και διαφημιστικές πινακίδες. Έχει υπογράψει πολυετές συμβόλαιο, πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία Calvin Klein. Είναι παντρεμένη με τέσσερα παιδιά. Έχει πλέον το σχεδιασμό και την έγκριση των συμβάσεων, περισσότερα εξώφυλλα περιοδικών, καθώς και πολλά βραβεία. Η Natalia Vodianova ίδρυσε ένα φιλόδοξο φιλανθρωπικό οργανισμό στα 22 της χρόνια. Το ίδρυμα Naked Heart (2004), που κατασκευάζει παιδικές χαρές στις φτωχές γειτονιές στη Ρωσία και παρέχει πρόσβαση σε αυτές για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ – KATHLEEN KENNEDY

Η Kathleen Kennedy είναι πρόεδρος της εταιρείας Lucasfilm, που ιδρύθηκε από τον George Lucas το 1971. Αποτελεί το σπίτι του Star Wars και του Indiana Jones. Η Kennedy είναι μία από τους πιο επιτυχημένους παραγωγούς στο Χόλυγουντ. Για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της ήταν συνδεδεμένη με τον σκηνοθέτη Steven Spielberg. Η πρώτη  παραγωγή της ήταν για την ταινία «E.T. the Extra-Terrestrial» το 1982. Μαζί με τον μελλοντικό σύζυγό της,  Frank Marshall και τον Spielberg δημιούργησαν μια εταιρεία παραγωγής το προηγούμενο έτος. Υπήρξε παραγωγός ή διευθύντρια παραγωγός σε πάνω από 60 ταινίες, συμπεριλαμβανομένων, The Color Purple, Τhe Jurassic Park series, Τhe Back to the Future trilogy, Schindler’s List και Lincoln. Η Lucasfilm πωλήθηκε στην Εταιρεία Walt Disney. Είναι μέλος του Συμβουλίου των Διοικητών και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας Motion Pictures Τεχνών και Επιστημών.

ΜΑΡΤΙΟΣ – AGNES GUND & SADIE HOPE-GUND

Οι Agnes Gund και Hope-Gund μοιράζονται ένα ενδιαφέρον για τις τέχνες. H Agnes Gund είναι η γιαγιά της Sadie και συλλέκτης έργων τέχνης. Η Sadie φοιτά στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ, όπου σπουδάζει φωτογραφία. Η Agnes ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης από το 1991 έως το 2002 και σήμερα είναι πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου MoMA. Το δικό της Ίδρυμα, το AG, δίνει πολλά εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε πολιτιστικά ιδρύματα και οργανώσεις γυναικών. Είναι μία από τους σημαντικότερους συλλέκτες έργων σύγχρονης τέχνης. Το 1997 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ – SERENA WILLIAMS

Η Serena Williams διαθέτει στυλ, δύναμη, ομορφιά και θάρρος. Σήμερα κατατάσσεται στο νούμερο ένα στη λίστα των γυναικών στο τένις. Έχει κερδίσει 21 Γκραν Σλαμ στην καριέρα της. Αυτή και η αδελφή της, Venus, έδωσαν ένα ξεχωριστό στυλ στο γυναικείο τένις. Οι αδελφές Williams μεγάλωσαν στη Compton του Λος Άντζελες. Έμαθαν να παίζουν τένις στα δημόσια γήπεδα της γειτονιάς και είχαν προπονητές τους γονείς τους, οι οποίοι δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία στο τένις. Τον Φεβρουάριο του 2002, η Serena νίκησε την αδελφή της στο Wimbledon και κατέκτησε την πρώτη θέση σε ηλικία μόλις 22 ετών. Εκτός από το τένις, η μόδα είναι ένα από τα πάθη της. Είναι επίσης Διεθνής Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF, με ενδιαφέρον για την παγκόσμια εκπαίδευση και την πρόληψη της βίας. Επιπλέον, δημιούργησε ένα ταμείο για να βοηθήσει τη διεξαγωγή του φιλανθρωπικού έργου της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΜΑΪΟΣ – FRAN LEBOWITZ

Η Fran Lebowitz είναι συγγραφέας και θεωρείται κορυφαία όσον αφορά τον κοινωνικό σχολιασμό. Έχουν δημοσιευθεί τρία βιβλία της: Metropolitan Life (1978), Κοινωνικές Σπουδές (1981), και Fran Lebowitz Reader (1994). Το 2010, ο Martin Scorsese έκανε ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για εκείνη. Είναι σχεδόν πάντα ντυμένη με μαύρο αντρικό σακάκι, ένα άσπρο πουκάμισο με μανικετόκουμπα και τζιν. Εκτός από το γεγονός ότι τα βιβλία της είναι best-seller, είναι γνωστή στο ευρύ κοινό και για τις εμφανίσεις της ως φιλοξενούμενη σε εκπομπές στην τηλεόραση.

ΙΟΥΝΙΟΣ – MELLODY HOBSON

Η Mellody Hobson είναι πρόεδρος της εταιρείας Ariel Investments, στο Σικάγο. Αποφοίτησε από το Woodrow Wilson της Σχολής Διεθνών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής στο Πρίνστον. Μεγάλωσε στο Σικάγο, είναι η μικρότερη από τα έξι παιδιά που μεγάλωσαν με την ανύπαντρη μητέρα τους σε άσχημες οικονομικές συνθήκες. Ένα από τα πολλά φιλανθρωπικά ενδιαφέροντα της είναι η οικονομική παιδεία και η εκπαίδευση των επενδυτών. Η Hobson και ο σύζυγός της, ο σκηνοθέτης George Lucas, έχουν κάνει σημαντικές συνεισφορές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, έναν οργανισμό που προσφέρει σε μαθητές γυμνασίου εξωσχολικά προγράμματα στις τέχνες, τις επιστήμες, τον αθλητισμό και την τεχνολογία. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της DreamWorks Animation και μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Estée Lauder και των Starbucks.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ – AVA DUVERNAY

Η Ava DuVernay είναι Αφροαμερικανίδα που σκηνοθετεί ταινίες, οι οποίες γυρίζονται στο Χόλυγουντ. Μεγάλωσε στο Λος Άντζελες, φοίτησε στο UCLA, εργάστηκε ως αρθρογράφος ταινιών και διαμόρφωσε το δικό της πρακτορείο μάρκετινγκ. Η πρώτη της ταινία ήταν ένα ντοκιμαντέρ για την κοινότητα του hip-hop. Το έκανε για 10.000 δολάρια. Έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία «I Will Follow», με βάση την εμπειρία που είχε να φροντίζει την ετοιμοθάνατη θεία της. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Sundance για την Καλύτερη Σκηνοθεσία, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που δημιούργησε μια ταινία υποψήφια για Όσκαρ για την καλύτερη εικόνα.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ – TAVI GEVINSON

Η ιδέες της Tavi Gevinson για τη μόδα μοιράστηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες εφήβους και στις μητέρες τους, καθώς και στους γνώστες της μόδας. Είναι μόνο 19 χρονών και μπορεί να συνομιλεί με τον Karl Lagerfeld στο Παρίσι, αλλά και να κάνει μία δημόσια συζήτηση με την Iris Apfel στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Γύρισε ένα βίντεο για την μάρκα Rodarte. Όταν ήταν δεκαπέντε, ίδρυσε το Rookie, ένα on-line περιοδικό για έφηβες.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – SHIRIN NESHAT

Η Shirin Neshat μεγάλωσε στο Ιράν πριν από την ισλαμική επανάσταση. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ το 1983 και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Όταν πήγε πίσω στο Ιράν για να επισκεφθεί την οικογένειά της στη δεκαετία του 1990, οι αλλαγές που είχαν συμβεί, την επηρέασαν βαθιά. Άρχισε να κάνει φωτογραφίες, βίντεο και ταινίες για τις γυναίκες που ζουν σε μια ισλαμική θεοκρατία. Μεταξύ του 1993 και του 1997 έκανε μια σειρά από ασπρόμαυρα πορτραίτα που την ονόμασε «Γυναίκες του Αλλάχ». Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της είναι «Οι γυναίκες χωρίς Άντρες» του 2009, η οποία διαδραματίζεται το 1953, όταν η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Ιράν ανατράπηκε με πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη CIA. Κατάφερε να κερδίσει το Αργυρό Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – YOKO ONO

Η Yoko Ono είναι εικαστικός, καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, μουσικός, συνθέτης και ακτιβίστρια. Ήταν η γυναίκα του John Lennon. Η σύνδεση με το σύζυγό της, την έκανε ίσως την πιο γνωστή avant-garde καλλιτέχνη που είναι εν ζωή, αν και ήταν μία σημαντική μορφή πολύ πριν τον συναντήσει, το 1966. Η πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής και παρουσίαση σχεδίων έγινε το 1961, σε μια γκαλερί και η πρώτη της σόλο συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Carnegie Recital Hall στη Νέα Υόρκη αργότερα το ίδιο έτος. Μετά το θάνατο του Lennon, η Ono αφοσιώθηκε μόνο στη μουσική, ενσωματώνοντας μια αυτοσχεδιαστική τεχνική και ξεχωριστό φωνητικό ύφος στην λαϊκή μουσική. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετέχει σε πολλές φιλανθρωπικές δραστηριότητες για τη στήριξη των οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία και η UNICEF, αλλά και τη χρηματοδότηση των σχολείων σε φτωχές χώρες.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – PATTI SMITH

Η Patti Smith είναι μια γυναίκα σε αποστολή. Στις αρχές του 1970, η αποστολή ήταν να σώσει την ροκ εν ρολ από την ποπ. Με χαρισματικές ποιητικές παραστάσεις της ενέπνευσε μια γενιά μουσικών. Το πάθος της και η παντελής έλλειψη κυνισμού την κάνουν να υποστηρίζει με θάρρος οικολόγους, προοδευτικούς πολιτικούς, καλλιτέχνες. Η Smith έχει κερδίσει το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου για το Just Kids (2010).

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ – AMY SCHUMER

Η Amy Schumer λειτουργεί σε μια ακραία φάση του φεμινισμού. Είναι μια stand-up κωμικός και ηθοποιός, της οποίας τα σκετς έχουν να κάνουν με το σεξ. Εκείνη φτάνει σε μια φεμινιστική θέση, εκθέτοντας τον εαυτό της με έναν τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί σκληρός, αν κάποιος άλλος το έκανε σε αυτήν. Το 2015 έγραψε, σκηνοθέτησε και έπαιξε στην κωμωδία Trainwreck.