Πιθανή συνεργασία VW και Ford στις ΗΠΑ


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, τα ανώτατα στελέχη της Volkswagen εξετάζουν την πιθανότητα χρήσης εργοστασίων της Ford στις ΗΠΑ, για την κατασκευή των γερμανικών μοντέλων εκεί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 5/12/2018

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του καλοκαιριού στελέχη της Volkswagen και της Ford υπέγραψαν «Μνημόνιο Κατανόησης» στο οποίο περιλαμβάνεται και η πιθανότητα στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ τους. Στο κείμενο αναγράφεται ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα από κοινού δημιουργίας επαγγελματικών οχημάτων στις ΗΠΑ, όμως η φράση αυτή πυροδότησε φήμες για μια ουσιαστικότερη συνεργασία μεταξύ των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών.

Επειδή «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά», έγινε γνωστό ότι οι Γερμανοί εξετάζουν πλέον την πιθανότητα χρήσης κάποιων εργοστασίων της Ford στις ΗΠΑ για την κατασκευή για την αύξηση παραγωγής των μοντέλων τους, για να καλύψουν τη ζήτηση. 

Το ενδεχόμενο επανήλθε εντονότερα στο προσκήνιο έπειτα από την πρόσφατη συνάντηση στον «Λευκό Οίκο» του Αμερικανού Προέδρου κ. Donald Trump με ανώτατα στελέχη των Audi, BMW και Volkswagen, με θέμα την προσέλκυση επενδύσεων στις ΗΠΑ. Έπειτα από αυτή, ο κ. Herbert Diess, CEO της  Volkswagen, δήλωσε σχετικά:

«Ο Πρόεδρος, μοιράστηκε μαζί μας το όραμά του για να υπάρχουν στις ΗΠΑ όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες και να κατασκευάζουν σε αυτές τα οχήματά τους, τονίζοντας ότι θα δημιουργήσει ένα πιο φιλικό “περιβάλλον” για επενδύσεις. Οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες με τη Ford βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για τη δυνατότητα σύναψης μιας παγκόσμιας συμμαχίας με αυτή. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και “χτίζουμε” τη συνεργασία μας με τη Ford», είπε ο κ. Diess και συνέχισε λέγοντας:

«Με αυτό τον τρόπο, η Ford θα ενισχύσει την παρουσία της στην Ευρώπη επειδή θα μοιραζόμαστε κοινές πλατφόρμες  Εμείς, ίσως χρησιμοποιήσουμε εργοστάσιά της εδώ στις ΗΠΑ για να κατασκευάζουμε αυτοκίνητα, καθώς το χρειαζόμαστε για να αυξήσουμε τις πωλήσεις. Χρειαζόμαστε ένα δεύτερο εργοστάσιο για την Volkswagen και την Audi», κατέληξε ο κ. Diess.