Πλαστικά πιστόνια σε κινητήρα; Απίστευτό κι όμως αληθινό (Video)


To πείραμα της τοποθέτησης πλαστικών πιστονιών σε έναν κινητήρα αυτοκινήτου πραγματοποίησε το Garage 54 με τα αποτελέσματα είναι αν μη τι άκρως ενδιαφέροντα.

  • 29/4/2021

Έχει περάσει καιρός από τότε που ασχοληθήκαμε με τους «τρελούς» επιστήμονες από το Garage 54, οι οποίοι τώρα τελευταία ασχολούνται με την κατασκευή ανταλλακτικών από πλαστικό και συγκεκριμένα πιστόνια. Πόσο αποτελεσματικά είναι τα πλαστικά πιστόνια;

Η ομάδα του Garage 54 είχε δοκιμάσει στο παρελθόν πιστόνια από ξύλο, αλλά δεν δούλεψαν. Αυτή τη φορά το «καημένο» Volga που έχει γίνει πειραματόζωο στα χέρια αυτών των τύπων, θα δοκιμάσει τη νέα ιδέα τους, πιστόνια από σκληρό πλαστικό.

Αν και ο κινητήρας έχει υποφέρει κυριολεκτικά με τα προηγούμενα πειράματά τους, δεν δείχνει και τόσο ταλαιπωρημένος. Μόνο ένα πιστόνι έχει υποστεί ζημιά από υπερθέρμανση.

Η χρήση πλαστικών εξαρτημάτων σε κινητήρα εσωτερικής καύσης δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Τη μακρινή δεκαετία ο Matty Holtzberg είχε κάνει αρκετές απόπειρες.

Σήμερα, ο κινητήρας παίρνει μπροστά κανονικά και δουλεύει για αρκετό χρόνο. Σιγά σιγά όμως ανεβάζει θερμοκρασία και τελικά κολλάει. Την επόμενη μέρα και αφού έχει κρυώσει το αυτοκίνητο ξαναπαίρνει μπροστά, αν και δυσκολότερα, δουλεύει για λίγο, αλλά στο τέλος βγάζει καπνούς και σταματά.

Αφού αφήνουν τον κινητήρα να ξανακρυώσει προσπαθούν για τρίτη, τέταρτη και πέμπτη φορά. Κάθε φορά δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να πάρει μπροστά, κάποια στιγμή γεμίζει το χώρο με καπνούς μυρίζοντας καμένο πλαστικό και τελικά σταμάτα ολοκληρωτικά. Η ομάδα αντιλαμβάνεται πως οι δύο κύλινδροι έχουν χάσει τη συμπίεσή τους και το ένα μπουζί έχει σοβαρή ζημιά.

Η αποσυναρμολόγηση αποκαλύπτει πως τα πιστόνια έχουν πάθει επίσης ζημιά, όπως είναι λογικό. Όμως είναι εκπληκτικό πως δεν είναι ακόμα πιο κατεστραμμένα, αφού δεν ήταν τόσο καμένα όσο παραμορφωμένα.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης για το συγκεκριμένο πείραμα είναι πως ο κινητήρας κατάφερε και δούλεψε πέντε φορές. Φυσικά δεν συνίσταται σε καμιά περίπτωση να αντικαταστήσει κάποιος τα πιστόνια με πλαστικά, αφού η θερμοκρασία θα ανέβει πολύ ψηλά και στο τέλος ο κινητήρας θα κολλήσει.