Πλήρη διαφάνεια υπόσχεται η VW (VIDEO)


Στη λήψη μέτρων και σε διαρθρωτικές αλλαγές προχωρά ο γερμανικός Κολοσσός.

  • 11/12/2015

Στη λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν την επίβλεψη ανάπτυξης λογισμικού κινητήρων προχωρά η Volkswagen στην προσπάθειά της να αποφύγει μελλοντικά χειραγώγηση των εκπομπών ρύπων, μετά την παραδοχή της ότι παραποιούσε τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ, κάτι που προκάλεσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η VW δήλωσε ακόμα ότι σχεδιάζει μια νέα διοικητική δομή που θα τεχθεί σε ισχύ σε όλο τον όμιλο στις αρχές του 2017.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο εσωτερική και ανεξάρτητη έρευνα μετά την παραδοχή της ότι χειραγώγησε τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ.

«Καμία δουλειά δεν δικαιολογεί την παραβίαση νομικών και ηθικών φραγμών», δήλωσε ο πρόεδρος Χανς Ντίτερ Πετς σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Βόλφσμπουργκ.

«Αν και δεν μπορούμε να αποτρέψουμε ανάλογη συμπεριφορά από μεμονωμένα άτομα μια και καλή, στο μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο να παρακαμφθούν οι διαδικασίες μας», πρόσθεσε.

Ο Πετς δήλωσε ότι η ανεξάρτητη έρευνα από το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Jones Day προχωρά καλά αλλά ότι θα χρειαστεί χρόνο για να εξαχθούν συμπεράσματα. Πρόσθεσε ότι η Volkswagen δεν θα κατονομάσει σήμερα τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση, αλλά επισήμανε ότι πιθανόν μόνο ένας μικρός αριθμός ατόμων είχαν συμμετοχή σε αυτή.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «Εδώ δεν μιλάμε για ένα λάθος που έγινε μια φορά αλλά για μια αλυσίδα λαθών».

Ο διευθύνων σύμβουλος Ματίας Μίλερ είπε ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία για την εταιρεία να προχωρήσει σε μια διαρθρωτική αλλαγή που τη χρειάζεται εδώ και καιρό.

Τόνισε παράλληλα ότι εργάζεται σε μια νέα δομή που θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη στις περιφερειακές μονάδες. Οι λεπτομέρειες της νέας δομής θα οριστικοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και θα τεθούν σε ισχύ σε όλο τον όμιλο στις αρχές του 2017.

«Όσο σοβαρή κι αν είναι αυτή η κρίση, μας προσφέρει επίσης μια ευκαιρία να προωθήσουμε τις ιδιαίτερα απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία», είπε ο Μίλερ.

Ο Μίλερ είπε ότι είναι σχετικά απλό και ανέξοδο να γίνουν μετατροπές στα οχήματα που επηρεάζονται από την υπόθεση και ότι συχνά τον ρωτούν γιατί κάτι τέτοιο δεν έγινε από την αρχή. Ο λόγος είναι ότι όταν κατασκευάστηκαν τα οχήματα δεν ήταν διαθέσιμη η τεχνολογία για τις μετατροπές αυτές, ενώ δεν ήταν γνωστό το πρόβλημα την περίοδο εκείνη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η VW βρίσκεται σε «συνεχή και εντατική επαφή» με τις αμερικανικές περιβαλλοντικές αρχές και ότι καταγράφεται πρόοδος, χωρίς, ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τις προτάσεις της VW.

«Δεν θα επιτρέψουμε την κρίση να μας παραλύσει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ματίας Μίλερ. «Αν και η τωρινή κατάσταση είναι σοβαρή, αυτή η εταιρία δεν θα καμφθεί από αυτή».