Ποια χρώματα αυτοκινήτων προτίμησαν οι αγοραστές το 2021;


Ο βασικός προμηθευτής χρωμάτων των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών, η Axalta, δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της, μέσα από την οποία αποκαλύπτονται οι προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού για τη χρονιά που πέρασε.   

  • 30/12/2021

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της αμερικανικής εταιρίας Axalta η οποία αποτελεί για χρόνια τον βασικό προμηθευτή χρωμάτων για τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου. Μέσα από τις ετήσιες αναφορές της, η εταιρία που εδρεύει στην πόλη της Philadelphia, φροντίζει από το μακρινό 1953 να γνωστοποιεί τις χρωματικές προτιμήσεις των νέων αγοραστών.

Στην παγκόσμια κλίμακα, η πρώτη θέση δεν άλλαξε για ακόμα μία χρονιά, με το λευκό να αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή. Βασικά του πλεονεκτήματα είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται στο ηλιακό φως αλλά και το χαμηλό του κόστος. Η επικράτηση του λευκού έρχεται με ένα ποσοστό της τάξης του 35% επί του συνόλου, το οποίο μοιράζεται σε 21% για τον βασικό χρωματισμό και 14% για την πέρλα. Αναλυτικά η παγκόσμια κατάταξη των χρωμάτων έχεις ως εξής:

Παγκόσμια κατάταξηΧρώμαΠοσοστό
1.Λευκό35%
2.Μαύρο19%
-.Σκούρο γκρι19%
3.Γκρι ασημί9%
4. Μπλε8%
5. Κόκκινο5%
6.Καφέ/ μπεζ3%
7. Πράσινο1%
8.Κίτρινο/ χρυσό1%
9. Άλλα χρώματα<1%

Αυτό που παρατηρείται από τα στοιχεία είναι πως το μπλε αποτελεί την πρώτη επιλογή των νέων αγοραστών αμέσως μετά τα ουδέτερα χρώματα που βρίσκονται στις τέσσερις πρώτες θέσεις. Πιο συγκεκριμένα στην Αμερική, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα αλλά και στην Ευρώπη, το μπλε σημείωσε μεγάλη αύξηση στις προτιμήσεις το έτος που πέρασε, ξεπερνώντας στις περισσότερες περιπτώσεις το γκρι ασημί.

Ποια χρώματα προτιμούν οι Ευρωπαίοι;

Στα μέρη μας τα δεδομένα, αναφορικά με το κορυφαίο χρώμα στις προτιμήσεις, αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με ότι ισχύει στην παγκόσμια κλίμακα. Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, το δημοφιλέστερο χρώμα για το 2021 ήταν το σκούρο γκρι με 27%, αφήνοντας στην δεύτερη και τρίτη θέση το λευκό (23%) και το μαύρο (22%) αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά η κατάταξη στην Ευρώπη για το 2021 έχει ως εξής:

Ευρωπαϊκή κατάταξηΧρώμαΠοσοστό
1.Σκούρο γκρι27%
2. Λευκό23%
3. Μαύρο22%
4. Μπλε11%
5. Γκρι ασημί8%
6. Κόκκινο5%
7.Καφέ/ μπεζ2%
8. Πράσινο1%
9. Κίτρινο/ χρυσό1%
10.Άλλα χρώματα<1%

Το σκούρο γκρι στην Ευρώπη επιλέχθηκε κατά κύριο λόγο από compact και sport αυτοκίνητα (30%) καθώς και από αυτοκίνητα μεσαία κατηγορίας και μικρά επαγγελματικά (33%). Από την άλλη τα περισσότερα SUVs βάφτηκαν λευκά (30%) ενώ στα αυτοκίνητα πολυτελείας κυριάρχησε το μαύρο (37%).