Ποιες λειτουργίες και χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου χάθηκαν στο χρόνο (video)


Ένα ενδιαφέρον βίντεο αποκαλύπτει τι τεχνολογίες και χαρακτηριστικά χάθηκαν μέσα στα χρόνια την εξέλιξη της αυτοκίνησης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ, VIDEO: Timely Tales - YouTube
  • 9/4/2023

Με το πέρασμα των ετών και την ανάπτυξη της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται τα στα αυτοκίνητα, πολλά χαρακτηριστικά τους που θεωρούνταν δεδομένα πριν δύο ή τρεις δεκαετίες, πλέον είναι παρωχημένα και μοιάζουν ως και ρετρό.

Το κανάλι Timely Tales στο YouTube απαρριθμεί μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές λειτουργίες των αυτοκινήτων του (όχι πάντα τόσο μακρινού) παρελθόντος.

Για παράδειγμα, δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που τα ραδιοκασετόφωνα στα αυτοκίνητα είχαν αποσπώμενη πρόσοψη, ως απάντηση στις κλοπές των ράδιο, καθώς μόνο η πρόσοψη με τα κουμπιά ήταν άχρηστη και δεν μπορούσε να πουληθεί στη μαύρη αγορά.

Φυσικά, ήταν πολύ πιο διαδεδομένα και τα παράθυρα που άνοιγαν χειροκίνητα, κι όχι με ειδικό διακόπτη, κάτι που πλέον αποτελεί κομμάτι του βασικού εξοπλισμού της συντριπτικής πλειονότητας των αυτοκινήτων.

Πιο παλιά, υπήρχε ακόμα κι ένας διακόπτης στα αριστερά των πεντάλ, που επέτρεπε στον οδηγό να αλλάζει τη σκάλα στα φώτα πορείας, κάτι που εξαλείφθηκε με την πάροδο των ετών όταν μπήκαν διακόπτες στα τιμόνια.

Τέλος, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες λειτουργίες ήταν αυτή του πίσω καθίσματος που κοιτούσε προς τα πίσω. Ήταν ένα βασικό χαρακτηριστικό των αμερικανικώνοικογενειακών αυτοκινήτων κυρίως, και προοριζόταν για παιδιά.

Δείτε το video και θυμηθείτε κι άλλες τέτοιες λειτουργίες: