Ποιο είναι το ποσό της αποζημίωσης από την VW ελέω dieselgate;


Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η Volkswagen θα πρέπει να καταβάλλει 96,5 εκατομμύρια δολάρια σε 98.000 πελάτες της στις ΗΠΑ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 4/9/2019

Το ποσό της αποζημίωσης αφορά το γνωστό σκάνδαλο με την παραποίηση της εκπομπής ρύπων σε εκατοντάδες πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα του ομίλου VW. Σύμφωνα με το Reuters περίπου ένα εκατομμύριο diesel εκδόσεις Audi, Bentley, Porsche και Volkswagen κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ την περίοδο 2013-2017.

Τα αυτοκίνητα αυτά είχαν ένα κρυφό λογισμικό που απέκρυπτε την πραγματική εκπομπή ρύπων και της κατανάλωσης κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Με άλλα λόγια οι τιμές ήταν διαφορετικές κατά την οδήγηση σε πραγματικές συνθήκες, κάτι που αποκάλυψε η αμερικανική αρχή προστασίας περιβάλλοντος (ΕΡΑ).

Από εκεί και πέρα το σκάνδαλο συγκλόνισε την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αναδεικνύοντας την ανάγκη για νέο σύστημα μέτρησης των ρύπων (τον WLTP) και ήταν κατά μία έννοια το εφαλτήριο για την έναρξη προς την εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Στις ΗΠΑ οι ποινές ήταν πολύ αυστηρές και στοίχισαν πολλά εκατομμύρια ευρώ στο VW Group με την EPA να σημειώνει πως ο γερμανικός όμιλος «απέκρυψε» 220.000 τόνους CO2 από τις εκπομπές ρύπων και στο σύνολο των αυτοκινήτων (π.χ. Audi A8, Continental GT, Porsche Cayenne, VW Touareg κ.α.) που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ.

Πέρα από αυτό το ποσό, το Yahoo αναφέρει ότι οι δικηγόροι των ιδιοκτητών των επηρεαζόμενων οχημάτων θα ζητήσουν από έναν δικαστή των ΗΠΑ 26 εκατομμύρια δολάρια σε δικηγορικές αμοιβές και έξοδα. Αξιοσημείωτο είναι πως το ποσό αυτό αποτελείται από 23,9 εκατομμύρια δολάρια σε τέλη και 2,1 εκατομμύρια δολάρια σε έξοδα. Και είναι ξεχωριστό από το 96,5 εκατομμυρίων δολαρίων διακανονισμού!