Ποιος κατασκευαστής βγάζει ένα… τσουβάλι λεφτά κάθε λεπτό που περνά;


Τα αριθμητικά δεδομένα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας είναι δίχως αμφιβολία εντυπωσιακά, ποιος όμως έχει το πάνω χέρι στην παραγωγή αυτοκινήτων και ποιος είναι εκείνος ο κατασκευαστής που βγάζει ένα… τσουβάλι λεφτά κάθε λεπτό που περνά;

  • 3/12/2020

Είτε μας αρέσει είτε όχι ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ένας από τους ισχυρότερους στον πλανήτη. Σκεφτείτε μόνο ότι κάθε χρόνος που περνά η παγκόσμια παραγωγή οχημάτων αγγίζει τις 100 εκατομμύρια μονάδες.

100 εκατομμύρια αυτοκίνητα που κάθε χρόνο αναζητούν νέους ιδιοκτήτες με σκοπό να ικανοποιήσουν τις μεταφορικές τους ανάγκες αλλά και να εξασφαλίζουν τα προς το ζην στους κατασκευαστές τους.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι πρωταθλητές της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας βάσει των εντυπωσιακών επιδόσεών τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του πλανήτη, που δεν είναι άλλη από την Κίνα έχει τον πρώτο λόγο και σε αυτόν τον τομέα κατασκευάζοντας 48,9 αυτοκίνητα κάθε λεπτό της ώρας.

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης συνωστίζονται τρεις χώρες εκ των οποίων η μια είναι το υπεράνω κάθε υποψίας Μεξικό. Γερμανία και Η.Π.Α. συμπληρώνουν το καρέ και οι λόγοι είναι προφανείς αποτελώντας την έδρα των μεγαλύτερων κατασκευαστών αυτοκινήτων του πλανήτη.

Σε επίπεδο κατασκευαστή τώρα, Volkswagen και Toyota κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση, με τον γερμανικό όμιλο να κατασκευάζει 19,9 αυτοκίνητα ανά λεπτό και τους Ιάπωνες να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής με 19,8 αυτοκίνητα.

Η απόσταση από τον τρίτο κατασκευαστή μάλιστα είναι χαοτική, μιας και ο όμιλος Hyundai κατασκευάζει μόλις… 13,7 αυτοκίνητα κάθε λεπτό της ώρας.

Αντιστρόφως ανάλογη είναι και η εικόνα στον πίνακα με τα κέρδη κάθε ομίλου αυτοκινητοβιομηχανιών, στην κορυφή του οποίου έχει στρογγυλοκαθίσει η Volkswagen βάζοντας στο ταμείο της 523,592 δολάρια κάθε λεπτό που περνά, την ίδια στιγμή που η Toyota κερδίζει 553,67 δολάρια. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Hyundai-KIA δεν βρίσκεται καν μέσα στην πρώτη δεκάδα.

Για το τέλος αφήσαμε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπου εκεί τον πρώτο λόγο έχει η Tesla κατασκευάζοντας παρά τα προβλήματα νεότητας που αντιμετωπίζει 42 οχήματα το λεπτό. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η κινεζική BYD με 26 αυτοκίνητα ανά λεπτό ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει μια ακόμα κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, η BJEV με 18 οχήματα. BMW και Nissan ακολουθούν με 16 και 10 αυτοκίνητα αντιστοίχως.