Ποιος θα κατασκευάσει το αυτοκίνητο της Apple;


Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι φήμες για την παραγωγή ενός αυτοκινήτου με σήμα το μηλαράκι, κάποιος θα πρέπει να το κατασκευάζει.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 7/1/2021

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία μετασχηματίζεται και παρόλο που ακόμη δεν έχει γίνει αισθητό οι εξελίξεις που τρέχουν είναι ραγδαίες. Από την ολοκλήρωση του νέου ομιλικού σχήματος της Stellantis μέχρι τις start-up εταιρίες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Ειδικότερα στις ΗΠΑ.

Πρόσφατα, αναζωπυρώθηκαν οι φήμες γύρω από την Apple και την κατασκευή ενός αυτοκινήτου με τα σήματά της. Ωστόσο, η αμερικανική εταιρία δεν διαθέτει τις εγκαταστάσεις και ούτε είναι δυνατό να κατασκευάσει ένα μια γραμμή παραγωγής όπως έχει κάνει ο Elon Musk με την Tesla.

Έτσι, το πιθανότερο είναι να κάνει κάτι αντίστοιχο όπως με τα τηλέφωνα της. Με άλλα λόγια ενώ η Apple σχεδιάζει και εξελίσσει το λειτουργικό σύστημα, τις συσκευές τις συναρμολογεί η Foxconn. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και στην περίπτωση της παραγωγής του Apple Car αφού υπάρχει έτοιμος ένας μεγάλος κατασκευαστής, η Manga International από τον Καναδά.

«Εάν η Apple το σκέπτεται σοβαρά για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου ... η Magna Steyr θα πρέπει να το κατασκευάσει», λέει ο αναλυτής της Evercore ISI Chris McNally στην Automotive News. Οι μετοχές της Magna έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από τον Μάρτιο, δίνοντάς της αξία αγοράς 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Magna είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο, έχοντας δημιουργήσει έσοδα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 από εξαρτήματα όπως κιβώτια ταχυτήτων, κάμερες οχημάτων, καθρέφτες, καθίσματα κ.α.

Η θυγατρική της κατασκευαστική εταιρεία, Magna Steyr, κατασκευάζει premium οχήματα σε ένα εργοστάσιο στο Γκρατς της Αυστρίας, συμπεριλαμβανομένων των Mercedes-Benz G-Class, της Jaguar I-Pace, της BMW Z4 και της Toyota Supra.