Πωλείται η πρώτη New Stratos στα χρώματα της Alitalia


Με βάση Ferrari και σχήμα ένα από τα πιο εντυπωσιακά στην ιστορία της αυτοκίνηση η New Stratos είναι σταρ που βέβαια έχει την (υψηλή) τιμή της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 27/1/2020

H New Stratos είχε προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον όταν παρουσιάστηκε και η εταιρεία που την κατασκευάζει, η Manifattura Automobili Torino (MAT), έχει ήδη ανακοινώσει πως συνολικά θα κατασκευάσει μόλις 25. Μια από αυτές είναι και αυτή των φωτογραφιών μας. Πρόκειται για την πρώτη που έχει κατασκευαστεί, γεγονός που της εξασφαλίζει μια ακόμα πιο μεγάλη συλλεκτική διάσταση, ενώ από την μετατροπή της και μετά έχει διανύσει μόλις 3.000 χιλιόμετρα.

Και λέμε από τη μετατροπή της και μετά γιατί η βάση της είναι μια Ferrari 430 Scuderia, μοντέλο του 2009 και η οποία παραδόθηκε στη ΜΑΤ έχοντας στο κοντέρ 30.000 km. Η μετασκευή ολοκληρώθηκε πέρυσι και πήρε έγκριση τύπου για δημόσιους δρόμους στις 25 Μαρτίου του 2019.

Η μετατροπή της 430 Scuderia σε New Stratos πάντως δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς περιλαμβάνει μείωση του μεταξονίου κατά 200 χιλιοστά αλλά και την ενίσχυση της καμπίνας των επιβατών με μια μορφή χωροδικτυώματος. Ο κινητήρας είναι βέβαια o ατμοσφαιρικός V8 των 4,3 lt της Ferrari, μόνο που για την περίσταση η απόδοσή του έχει αυξηθεί στα 548 PS, 37 PS παραπάνω σε σχέση με τη στάνταρ εκδοχή του. Ταυτόχρονα έχει μειωθεί και το βάρος κατά περίπου 50 kg.

Το κόστος της μετατροπής, ξέχωρα από την αρχική αξία της 430 που αποτελεί τη βάση, ανέρχεται σε 500.000 ευρώ, οπότε αυτή των φωτογραφιών μας υπολογίζεται πως θα βρει νέο ιδιοκτήτη στη δημοπρασία της Bonhams το Φεβρουάριο στο Παρίσι σε μια τιμή που θα κυμανθεί από 780 χιλιάδες έως 1 εκατομμύριο ευρώ.