Porsche 911 Speedster: «Comeback» με GT3 χαρακτήρα


Η Porsche ετοιμάζεται να επαναφέρει τη Speedster στον κατάλογό της, ως μία ειδική έκδοση 911, με κινητήρα «κλεμμένο» απ' την 911 GT3.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: PORSCHE
  • 27/2/2023

Η Porsche 911 Speedster πρωτοεμφανίστηκε στην γκάμα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας το 1989, ως φόρος τιμής στην 356 Speedster της δεκαετίας του '50. Έκτοτε, επέστρεψε και για επόμενες γενιές, την 964, την 993, την 997 και την 991. Η τελευταία αποτέλεσε ένα «διαμάντι» της κατηγορίας GT3, και πράγματι έκανε θραύση στην αγορά, αφού όλες οι μονάδες πουλήθηκαν με μεγάλη ευκολία.

Τώρα, η Porsche επαναφέρει το εμβληματικό μοντέλο για τη γενιά 992, διατηρώντας την ταυτότητα των προγόνων του. Το επίσημο ντεμπούτο της ανανεωμένης Speedster αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο, στο Los Angeles Auto Show, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού περιοδικού Car.

Λέγεται ότι η νέα γενιά θα φέρει τον ίδιο ατμοσφαιρικό κινητήρα flat-six χωρητικότητας 4,0 L με την 991 GT3, ακριβώς όπως συνέβαινε και με την προηγούμενη γενιά (991). Το όχημα θα διαθέτει κοντύτερο παρμπρίζ, ενώ θα συνοδεύεται από αεροδυναμικά βοηθήματα, πίσω από τα καθίσματα. Το νέο μοντέλο θα έχει ηλεκτρική οροφή, όπως και επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στο πίσω μέρος, σε αντίθεση με τον πρόγονό του.

Παρόλο που η κίνηση της Porsche να εξοπλίσει την Speedster με ηλεκτρική οροφή θα προσθέσει βάρος, αναμένεται ότι οι φίλοι της αυτοκινητοβιομηχανίας θα υποδεχτούν με θερμό τρόπο αυτήν την αλλαγή. Δεν πρόκειται για την παραδοσιακή έννοια των κλασικών Speedster, αφού οι προηγούμενες γενιές του μοντέλου είχαν χειροκίνητη οροφή.

Η επιλογή των Γερμανών να επαναφέρουν την Speedster στον κατάλογό τους είναι αρκετά λογική. Το μοντέλο έχει από μόνο του αρκετούς fans, και ακόμα περισσότεροι είναι εκείνοι οι «πιστοί» που θα σπεύσουν να αγοράσουν μία ειδικής έκδοσης 911. Εκτός αυτού, αυτό αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να γιορτάσει η Porsche τα 75α γενέθλιά της.

Η τιμή της τελευταίας Speedster ήταν 275.000 δολάρια (260.557 ευρώ), και αναμένεται ότι το κόστος της νέας γενιάς θα ξεπεράσει τα 300.000 δολάρια. Αυτό όμως, δεν πρόκειται να επηρεάσει τη ζήτηση του μοντέλου, αφού οι λάτρεις των οχημάτων της εταιρείας θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποκτήσουν μία μονάδα.