Πώς Apple και Google θα ξεκλειδώνουν τα αυτοκίνητα μέσω smartphones


Το keyless entry δεν είναι κάτι άγνωστο στην αυτοκινητοβιομηχανία, ωστόσο οι δύο κολοσσοί της τεχνολογίας υπόσχονται να κάνουν ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία μέσα από ένα νέο λογισμικό που αναπτύσσουν.

  • 16/6/2021

Το κλασσικό κλειδί μέσω του οποίου κλειδώναμε και ξεκλειδώναμε τα αυτοκίνητά μας θα περάσει σταδιακά στην ιστορία, καθώς όλο και περισσότερες είναι οι εφαρμογές που αναπτύσσονται αξιοποιώντας τεχνολογίες κινητών τηλεφώνων.

Πιο συγκεκριμένα η Apple και Google έχουν στα σχέδιά τους να αναπτύξουν ένα έξυπνο λογισμικό που θα αναλάβει αυτή τη διαδικασία με ασφάλεια και είναι πολύ πιθανό από φέτος να είναι διαθέσιμο.

Η Apple έχει ανακοινώσει στο πλαίσιο του WWDC, ότι το iOS 15 θα επιτρέπει σε ένα iPhone να συνδέεται με το αυτοκίνητο που θα βρίσκεται κοντά του μέσω της τεχνολογίας UWB, ενώ παρόμοιες ανακοινώσεις έκανε και η Google για τις αλλαγές που φέρνει το Android 12.

Στο πλαίσιο του Google I/O, σημειώθηκε ότι ανάλογα με το μοντέλο του αυτοκινήτου θα υποστηρίζεται η λειτουργία ξεκλειδώματος με ένα Android 12 smartphone, με τη βοήθεια της τεχνολογίας NFC ή του UWB.

Με τη βοήθεια αυτών των πρωτοκόλλων επικοινωνίας, δηλαδή του NFC και του UWB, θα είναι εφικτός και ο χειρισμός επιμέρους λειτουργιών του αυτοκινήτου, όπως είναι για παράδειγμα ο κλιματισμός! Δηλαδή θα μπορείτε να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του αυτοκινήτου σας εξ αποστάσεως προκειμένου να είναι στην ιδανική πριν ξεκινήσετε τη διαδρομή σας.

Να σημειωθεί πώς εκτός από την Tesla και η BMW δείχνει να ενδιαφέρεται να ενσωματώσει στα μελλοντικά της μοντέλα αυτές τις τεχνολογίες, ενώ είναι σίγουρο πως πολλές όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα θα τις αφομοιώσουν.

Όσο για την τύχη του κλειδιού που γνωρίζουμε όλοι μας, αυτό μάλλον θα έχει μια διαφορετική λειτουργία και θα είναι πιο χρήσιμο σε περιπτώσεις ανάγκης, όπου για κάποιο λόγο η τεχνολογία αυτή δεν θα λειτουργεί.