Πως βάφεται μια Aston Martin DBX; (video)


Αν είστε περίεργοι για το πως βάφεται ένα πανέμορφο σπορ μοντέλο όπως είναι η Aston Martin DBX δείτε ένα βίντεο και θα καταλάβετε πολλά.

  • 3/3/2021

Όσο καλοσχεδιασμένο και αν είναι ένα αυτοκίνητο, ακόμη και μια υπερκατασκευή, τα κάλλη του δεν μπορούν να αναδειχθούν αν δεν υπάρχει ένα λαμπερό χρώμα. Η διαδικασία της βαφής είναι εδώ και δεκαετίες πλήρως αυτοματοποιημένη και την εκτελούν δεκάδες ρομπότ ψεκάζοντας, απλώνοντας και στεγνώνοντας το χρώμα πάνω στο αμάξωμα και μέσα σε ειδικούς φούρνους.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι για τις εταιρίες με λιγότερο όγκο παραγωγής και με πιο ακριβά μοντέλα. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε έναν συμπαθητικό τυπάκο να μας ξεναγεί στις εγκαταστάσεις της Aston Martin όπου κατασκευάζεται η DBX. Το πρώτο SUV στην ιστορία της βρετανικής φίρμας.

Το βίντεο αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να «μπούμε» στην γραμμή παραγωγής της DBX όπου τα πάντα φαίνεται να κυλούν με μια σχετική ηρεμία συγκρίνοντας τους πιο γρήγορους ρυθμούς που χαρακτηρίζουν πιο mainstream εταιρίες.

Στη συνέχεια οι χημικοί μηχανικοί εξηγούν πως αναλύουν και φτιάχνουν το υλικό της βαφής και κάπου από το μέσο του βίντεο θα δείτε τα έτοιμα body-in-white (έτσι λέγονται τα πλαίσια μετά το γαλβάνισμα και την φωσφάτωση) να κατευθύνονται για βάψιμο.

Όπως θα δείτε και εδώ υπάρχουν κάποιοι βασικοί ρομποτικοί βραχίονες αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό εμπλέκεται και ο ανθρώπινος παράγοντας για την βαφή διαφόρων τμημάτων. Ο τελικός έλεγχος γίνεται σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού ώστε να διαπιστωθεί τυχόν ατέλεια ή αστοχία της βαφής.

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως όλοι οι ειδικοί φορούν γάντια διότι ακόμη και το παραμικρό δαχτυλικό αποτύπωμα μπορεί να αφήσει το δικό του ίχνος. Επίσης, το δάπεδο έχει μια κολλώδες επικάλυψη ώστε να παγιδεύονται τρίχες, σκόνες και άλλες ακαθαρσίες.