Πώς φορολογούνται τα αυτοκίνητα στην Ε.Ε.;


Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πόσο κοστίζει ένα αυτοκίνητο σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι φόρο θα πληρώναμε εκεί για να το αποκτήσουμε και ποια κριτήρια φορολόγησης ισχύουν. Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει σε κάθε μία από τις 27 χώρες της Ένωσης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 4/6/2022

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων («ACEA»), η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον χαμηλότερο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για την αγορά αυτοκινήτου είναι το Λουξεμβούργο, με 17%. Αυτή με τον υψηλότερο ΦΠΑ είναι η Ουγγαρία, με 27%.

Όπως ξέρουμε, στην Ελλάδα ο συντελεστής ΦΠΑ είναι στο 24%, δηλαδή ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των 27 χωρών που συνιστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει σε καθεμία από αυτές, βάσει των στοιχείων του «ACEA». Να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία του Συνδέσμου αφορούν κυρίως οχήματα που διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

1. Αυστρία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 20%. Το σύνολο φόρου τελών ταξινόμησης βασίζεται στην τυποποιημένη τιμή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και μπορεί να επιβαρυνθεί με έως 32% (το μέγιστο) σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων. Επίσης, ισχύει καθεστώς «Bonus/Malus».

2. Βέλγιο

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 21%. Το σύνολο φόρου τελών ταξινόμησης δεν είναι ενιαίο για όλη τη χώρα αλλά υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια βάσει των οποίων υπολογίζεται. Έτσι, στις Βρυξέλλες, στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται η πρωτεύουσα της χώρας, ο υπολογισμός γίνεται βάσει του κυλινδρισμού του κινητήρα και της ηλικίας του οχήματος.

Στην περιοχή της Φλάνδρας (βόρεια του Βελγίου) γίνεται βάσει του καυσίμου που χρησιμοποιεί ο κινητήρας, της τυποποιημένης τιμής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα καθώς και αυτής για την εκπομπή ρύπων. Τέλος, στην περιοχή της Βαλλωνίας (κεντρικά και νότια του Βελγίου) ο υπολογισμός γίνεται με τα ίδια κριτήρια, δηλαδή του καυσίμου που χρησιμοποιεί ο κινητήρας, της τυποποιημένης τιμής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα καθώς και αυτής για την εκπομπή ρύπων, αλλά ισχύει ένα σύστημα ««Bonus/Malus».

3. Βουλγαρία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 20%. Τα τέλη ταξινόμησης υπολογίζονται ως εξής: 25 λέβα (περίπου 13,0 ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία) για την έκδοση πινακίδων και οικολογικός φόρος 160 λέβα (περίπου 82 ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία).

4. Γαλλία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 20%. Το σύνολο φόρου τελών ταξινόμησης δεν είναι ενιαίο για όλη τη χώρα αλλά διαφέρει μεταξύ των διάφορων περιοχών της. Πάντως, ένας κοινός παράγοντας που ισχύει σε όλη τη χώρα είναι ο συνυπολογισμός της τυποποιημένης τιμής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ισχύει ένα σύστημα ««Bonus/Malus».

5. Γερμανία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 19%. Tα τέλη ταξινόμησης είναι 26,30 ευρώ.

6. Δανία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 25%. Τα τέλη ταξινόμησης υπολογίζονται ως εξής: Με συντελεστή 25% εάν η φορολογητέα αξία του οχήματος είναι μέχρι 65.800 κορώνες Δανίας (περίπου 8.845 ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία). Με συντελεστή 85% εάν η φορολογητέα τιμή του είναι μεταξύ 65.800 και 204.600 κορωνών (από περίπου 8.845 έως περίπου 27.500 ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία). Με συντελεστή 150% στην περίπτωση που η φορολογητέα αξία του οχήματος ξεπερνά τις 204.600 κορώνες (περίπου 27.500 ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία).

7. Ελλάδα

Στη χώρα μας, ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 24%. Τα τέλη ταξινόμησης υπολογίζονται με βάση την αξία τιμή λιανικής του οχήματος προ φόρων, καθώς και την τυποποιημένη τιμή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

8. Εσθονία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 20%. Τα τέλη ταξινόμησης, συνολικά, είναι 192 ευρώ (130 ευρώ για το σήμα κυκλοφορίας και 62 ευρώ για τις πινακίδες κυκλοφορίας).

9. Ισπανία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 21%. Τα τέλη ταξινόμησης υπολογίζονται από τη μέση τυποποιημένη τιμή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο υπάρχει μέγιστος συντελεστής ο οποίος είναι 14,75% ο οποίος επιβάλλεται σε όλα τα οχήματα τα οποία εκπέμπουν περισσότερα από 200 g/km διοξειδίου του άνθρακα. 

10. Ιταλία

Στη γειτονική μας χώρα, ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 22%. Τα τέλη ταξινόμησης υπολογίζονται βάσει του τύπου του αυτοκινήτου και τις μέγιστης ισχύος του. Επιπλέον, χρεώνονται 150 ευρώ στην περίπτωση που το όχημα είναι καινούργιο και συνυπολογίζεται και η τυποποιημένη τιμή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Τέλος, ισχύει και ένα καθεστώς «Bonus/Malus». 

11. Ιρλανδία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 23%. Τα τέλη ταξινόμησης υπολογίζονται με βάση την τιμή πώλησης του οχήματος, την εκπομπή οξειδίων του αζώτου και την τυποποιημένη τιμή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

12. Κροατία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 25%. Το σύνολο φόρου τελών ταξινόμησης εξαρτάται από την τιμή απόκτησης του οχήματος, από το είδος καυσίμου που χρειάζεται ο κινητήρας του για να λειτουργεί και από την τυποποιημένη τιμή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

13. Κύπρος

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 19%. Τα τέλη ταξινόμησης υπολογίζονται βάσει των κυβικών εκατοστών του κινητήρα και της τυποποιημένης τιμής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

14. Λιθουανία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 21%. Το σύνολο φόρου τελών ταξινόμησης εξαρτάται από τον τύπο του αυτοκινήτου.

15. Λετονία 

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 21% Τα τέλη ταξινόμησης είναι 98,93 ευρώ, δηλαδή 43,93 ευρώ ως κόστος εγγραφής και 55 ευρώ ως φόρος υπέρ εθνικών πόρων. 

16. Λουξεμβούργο

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 17%. Τα τέλη ταξινόμησης είναι: 50 ευρώ για το αυτοκόλλητο σήμα καθώς και ένα επιπλέον ποσό 24 ευρώ ή 50 ευρώ, αναλόγως της κατηγορίας στην οποία ανήκει το όχημα.

17. Μάλτα

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 18%. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της μικρής νησιωτικής χώρας, το σύνολο φόρου τελών ταξινόμησης υπολογίζεται βάσει της τυποποιημένης τιμής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, της τιμής του οχήματος και του μήκους αυτού.

18. Ολλανδία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 21%. Τα τέλη ταξινόμησης υπολογίζονται με βάση την τυποποιημένη τιμή κατανάλωσης καυσίμου του οχήματος και την τυποποιημένη τιμής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. 

19. Ουγγαρία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 27%. Το σύνολο φόρου τελών ταξινόμησης υπολογίζεται βάσει της χωρητικότητας του κινητήρα και της τυποποιημένης τιμής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

20. Πολωνία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 23%. Τα τέλη ταξινόμησης υπολογίζονται βάσει ενός ειδικού φόρου κατανάλωσης ο οποίος λαμβάνει υπόψη τον κυλινδρισμό του κινητήρα και μπορεί να φτάσει ως και το έως 18,6% της αξίας του οχήματος. Επιπλέον, χρεώνονται 180,50 ζλότι (περίπου 39,30 ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία) ως τέλος εγγραφής καθώς και άλλα 75 ζλότι (περίπου 16,35 ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία) για το σήμα αριθμού κυκλοφορίας.

21. Πορτογαλία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 23%. Το σύνολο φόρου τελών ταξινόμησης υπολογίζεται βάσει της χωρητικότητας του κινητήρα και της τυποποιημένης τιμής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτά προστίθενται άλλα 55 ευρώ, ως τέλος εγγραφής και 45 ευρώ για την έκδοση των πινακίδων κυκλοφορίας. 

22. Ρουμανία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 19%. Για τα τέλη ταξινόμησης χρεώνονται 40 λέι (περίπου 8,15 ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία) για την καταχώρηση του οχήματος.

23. Σλοβακία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 20%. Για το σύνολο φόρου τελών ταξινόμησης υπολογίζονται έξοδα εγγραφής τα οποία βασίζονται στην αξία του οχήματος, τη μέγιστη ισχύ του κινητήρα και την ηλικία του αυτοκινήτου (το ποσό είναι τουλάχιστον 33,00 ευρώ) καθώς και 16,50 ευρώ για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

24. Σλοβενία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 20%. Το σύνολο φόρου τελών ταξινόμησης υπολογίζεται βάσει του είδους καυσίμου με το οποίο λειτουργεί ο κινητήρας, με τη μέγιστη ισχύ του καθώς και τη νόρμα προστασίας του περιβάλλοντος στην οποία εντάσσεται το όχημα («Euro VI» ή προγενέστερη).

25. Σουηδία

Στη σκανδιναβική χώρα, ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 20% και δεν επιβάλλεται κάποιος άλλος φόρος για τα τέλη ταξινόμησης ενός οχήματος.

26. Τσεχία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 21%. Τα τέλη ταξινόμησης υπολογίζονται βάσει φόρου που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση της χώρας ο οποίος φτάνει τις 800 τσεχικές κορώνες το ανώτερο (περίπου 32,30 ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία), μαζί με ένα φόρο προστασίας του περιβάλλοντος, ο οποίος βασίζεται σε κλίμακα που αφορά στην τυποποιημένη τιμή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και ρύπων.

27. Φινλανδία

Ο συντελεστής ΦΠΑ για την αγορά αυτοκινήτου είναι 24%. Τα τέλη ταξινόμησης υπολογίζονται με βάση τη λιανική αξία του οχήματος και την τυποποιημένη τιμή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (ελάχιστος συντελεστής  0%, μέγιστος 50%).