Πώς πρέπει να οδηγούμε όταν ο αέρας είναι πολύ δυνατός


Η οδήγηση αυτοκινήτου με δυνατό αέρα απαιτεί τεράστια προσοχή. Εμείς σας δίνουμε συμβουλές, ώστε να τα καταφέρετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

  • 22/1/2024

Όταν φυσάει δυνατός αέρας και πέφτει επίσης πολλή βροχή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μειώσετε την ταχύτητά σας, αφού μόνο τότε μπορείτε να αντιδράσετε πιο εύκολα. Αν πέσουν ριπές αέρα στο αυτοκίνητο, η μόνη ουσιαστική βοήθεια θα προέλθει από τη στροφή του τιμονιού κόντρα στη ροή του ανέμου. Αν, όμως, στρίψει ο οδηγός το τιμόνι απλώς απότομα, η πιο πιθανή κατάληξη θα είναι ένα τετ α κε.

Εκτός των παραπάνω οδηγιών, καλό θα είναι ο οδηγός να αυξήσει την απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο και να φροντίσει να έχει προς το πλάι περισσότερο χώρο απ’ όσο συνηθίζει. Κι αυτό, γιατί και από το αντίθετο ρεύμα μπορεί να δυσκολεύονται αντίστοιχα οδηγοί άλλων αυτοκινήτων ή και φορτηγών. Επίσης, ιδανικά μην προσπερνάτε άλλα αυτοκίνητα όταν ο άνεμος είναι ισχυρός.

Οι οδηγοί των οχημάτων με μεγάλη μετωπική επιφάνεια θα πρέπει να περιμένουν όσο το δυνατόν περισσότερο για τη συνέχεια του ταξιδιού τους, έως ότου υποχωρήσει η καταιγίδα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για φορτηγά με ρυμουλκούμενα ή και για αυτοκίνητα, που ρυμουλκούν τροχόσπιτα.

Εάν προβλέπονται καταιγίδες, είναι λογικό να αναζητήσετε μια διαδρομή με όσο το δυνατόν λιγότερα δέντρα προτού ξεκινήσετε. Απαιτείται προσοχή με δύναμη του ανέμου ταχύτητας μεταξύ 29 και 38 km/h. Σε έντονες καταιγίδες ή σε προειδοποίηση για τυφώνα, καλύτερο θα ήταν να μην οδηγείτε καθόλου αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Βασικά, οι μοτοσικλετιστές πρέπει να συμπεριφέρονται, όπως οι οδηγοί αυτοκινήτων σε μια καταιγίδα. Πρέπει επίσης να οδηγείτε όσο το δυνατόν κεντρικά στο δρόμο, ώστε σε περίπτωση ξαφνικών ριπών να παραμένει αρκετός χώρος για ελιγμούς και από τις δύο πλευρές σας.