Πως σχεδίασα… το Fiat 500! (βίντεο)


Ο ίδιος άνθρωπος που αναβίωσε σχεδιαστικά το Mini, δημιούργησε και το νέο Fiat 500! O Frank Stephenson μας εξηγεί σε ένα ολιγόλεπτο video πως προσέγγισε στιλιστικά το αυτοκίνητο-θρύλο των Ιταλών.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 23/6/2020

Σύμφωνα με τον ίδιο, το όλο project ξεκίνησε το 2006, πιθανά γιατί οι άνθρωποι της Fiat είχαν ξεμείνει από χρήματα… Αναζητώντας ένα νέο μοντέλο, που να μπορεί να εξελιχθεί σε εμπορική επιτυχία, σκέφτηκαν να ποντάρουν στο σίγουρο χαρτί ενός κλασικού, αγαπημένου σχήματος, όπως ακριβώς είχε κάνει και η BMW με το Mini, λίγα χρόνια νωρίτερα. Έτσι, στράφηκαν στον Frank Stephenson, καλώντας τον να σχεδιάσει το νέο 500.

Όπως αποκαλύπτει και ο ίδιος, το να βασιστείς σε ένα παλαιότερο σχέδιο δεν είναι απαραίτητα ευκολότερο από το να ξεκινήσεις από ένα λευκό φύλλο χαρτιού. Υπάρχει μεν ένα γενικό σχήμα, θα πρέπει όμως να πάρεις αυτές τις κλασικές γραμμές και να ενσωματώσεις μέσα τους όλη τη σύγχρονη τεχνογνωσία και τεχνολογία, δημιουργώντας κάτι νέο και συνάμα γνώριμο. Τελικά, το να προκαλείς πονοκέφαλο στους μηχανικούς σημαίνει ότι βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο…

Ο ίδιος μας μιλάει για τις κάπως πιο επιθετικές γραμμές του μοντέλου, λέγοντας πως οτιδήποτε προβλέψιμο στο σχεδιασμό αυτοκινήτων πρακτικά μπορεί να είναι και βαρετό. Όσο για το μεγάλο κέρδος, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι πρόκειται για ένα μοντέλο χαριτωμένο, που ξυπνάει ζεστά συναισθήματα, να θέλεις να το αγκαλιάσεις, όπως ένα κουτάβι. Κρίνοντας από την εμπορική επιτυχία του 500 και από το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σε παραγωγή μοντέλα της αγοράς, μάλλον κάτι έκανε καλά.