Πως θα αλλάζετε την ισχύ του κινητήρα με ένα app!


H Ηyundai και η KIA ετοιμάζουν ένα app για κινητά τηλέφωνα με το οποίο θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να επεμβαίνει στην απόδοση και τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού κινητήρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/4/2019

Η ηλεκτροκίνηση φέρνει πολλές και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το αυτοκίνητο. Και μία από αυτές είναι η ευκολία με την οποία θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε λειτουργίες του αυτοκινήτου που μέχρι τώρα ήταν αδύνατον να γίνουν.

Η Ηyundai και η KIA εξελίσσουν μία νέα εφαρμογή για smartphone η οποία θα επιτρέπει στον οδηγό να καθορίζει πόση ισχύ θα παράγει ο κινητήρας, πόσο γρήγορο θα είναι και πόσο αποτελεσματικό θα είναι το σύστημα κίνησης του οχήματος.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα δίνει την δυνατότητα να καθορίζει κανείς την μέγιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου, την ισχύ που θα παράγεται σε κάθε διαδρομή, την απόκριση στο γκάζι, την λειτουργία και την κατανάλωση του κλιματισμού, καθώς και το μέγεθος της ενέργειας που παράγεται από το φρενάρισμα. Το ίδιο σύστημα θα δίνει την δυνατότητα δημιουργίας διαφορετικών προφίλ για κάθε οδηγό που βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο. 

Ακόμα πιο εξελιγμένες μορφές του συστήματος θα μπορούν να μεταφέρουν τις επιλογές του οδηγού και σε άλλα αυτοκίνητα (τα οποία προφανώς είναι συνδεδεμένα με αυτή την εφαρμογή) ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα να μοιράζονται τα προφίλ ανάμεσα σε πολλούς οδηγούς έτσι ώστε να υπάρχει ποικιλία επιλογών. Παράλληλα η KIA και η Hyundai θα έχουν ετοιμάσει τις δικές τους προτάσεις για κίνηση σε πόλη, βουνό ή αυτοκινητόδρομο. 

Το τηλέφωνο του οδηγού θα συλλέγει data από την διαδρομή και θα προτείνει το πιο αποδοτικό προφίλ οδήγησης λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους αλλά και το πόσα χιλιόμετρα απομένουν μέχρι να φθάσει κανείς στον προορισμό του και την επαναφόρτιση των μπαταριών. 

Το σύστημα θα έχει ιδιαίτερα εξελιγμένα πρωτόκολλα ασφάλειας για να μην "σπάει" από hackers. Προς το παρόν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης και σίγουρα θα αποτελεί βασικό εξοπλισμό κάποιων από τα 44 πάσης φύσεως ΕV μοντέλα που αναμένεται να κυκλοφορήσει η εταιρία μέχρι το 2025, μεταξύ των οποίων και 23 αμιγώς ηλεκτρικά.